Pokrovitelji programa Hrvatska kreativno 2013 su s njemačke strane ministar za kulturu i medije Bernd Neumann i s hrvatske strane ministrica kulture prof. dr. Andrea Zlatar-Violić i veleposlanik u Berlinu dr. Miro Kovač. Program će biti predstavljen na otvaranju Foruma Traduki / Jugoistočna Europa

 

Za prošlojesenskog zagrebačkog sastanka mreže Traduki Oliver Zille, direktor Sajma knjige u Leipzigu, podsjećajući da je Hrvatska 2008. bila partner sajma, najavio je da će Hrvatska ove godine otvoriti poseban program na sajmu kada će kroz projekt “Kroatien Kreativ 2013“, a u povodu ulaska u EU, ponovno biti u žarištu interesa.
“Hrvatska kreativno 2013. / Kroatien Kreativ 2013“ / program je kojim će se tijekom 2013. godine suvremena Hrvatska sa svojim kreativnim potencijalom prezentirati njemačkoj publici, i koji će svoju promociju imati na ovogodišnjem sajmu knjiga u Leipzigu od 14. do 17. ožujka 2013. Program ukazuje na prednosti proširenja kako za EU tako i za Hrvatsku. HK2013 se zalaže za Europu bez granica i ukazuje da se europski identitet zasniva na kulturnoj razmjeni i toleranciji i da se gradi dijalogom i suradnjom europskih naroda.
Pokrovitelji HK2013 su s njemačke strane ministar za kulturu i medije Bernd Neumann i s hrvatske strane ministrica kulture prof. dr. Andrea Zlatar-Violić i veleposlanik u Berlinu dr. Miro Kovač.
Program će biti predstavljen na otvaranju Foruma Traduki / Jugoistočna Europa na kojem će biti prisutni i Andrea Zlatar Violić (ministrica kulture Republike Hrvatske), Antje Contius (S. Fischer Stiftung/Traduki), Blažena Radas i Stipe Pleština (Hrvatska kreativno 2013) i Katrin Ostwald-Richter (Goethe-Institut Zagreb).
Nastup hrvatskih autora na sajmu knjiga u Leipzigu ponovno koordinira Alida Bremer, a u Leipzig putuje Zoran Ferić, koji će predstaviti njemačko izdanje romana “Kalendar Maja”, o europskoj perspektivi Hrvatske raspravljati Srećko Horvat, Boris Buden i Nadežda Čačinovič, dok će Renato Baretić predstaviti njemačko izdanje “Osmog povjerenika”, Vladimir Stojsavljević svoj roman “Ljetni dnevnik rata”, Maša Kolanović promovirat će njemačko izdanje knjige “Sloboština Barbie”, a kao gost konferencije o e-knjizi sudjelovati će Nenad Bartolčić.
Edi Matić će predstaviti svoj u Grazu nagrađeni roman “Grimalda”, te uz Maju Vrančić otvoriti fotoizložbu o Splitu. Prikazat će se i crtani filmovi Veljka Popovića, a nastupom klape Biokovski slavuji obilježit će se i upisivanje klapskog pjevanja na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
(MV info)