Strast prema crtežu može se mjeriti samo s onom prema putovanjima, pa tako Irena-Gayatri Horvat otkriva druge kulture i krajolike obilazeći Indiju, Nepal, Tibet, Maleziju, Tajland, Indoneziju, Južnu Ameriku. Izložba je zagrebačkoj publici predstavila 26 izuzetnih radova i bit će otvorena do konca godine

Izložba „Krajolici mojih misli“ Irene Gayatri Horvat otvorena je 25. studenoga u Hrvatskoj matici iseljenika. U svijet koji je autoricu predstavio slikom i stihom, znalački je nazočne vodila Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Hrvatske matice iseljenika. Prisutne je pozdravio mr. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, a potom je o izloženim radovima govorila povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek.
Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika je prijateljima, ljubiteljima umjetnosti i gostima poručio : „ Da bi stvari vidjele onakvima kakvima zaista jesu oštar vid često predstavlja ne prednost nego prepreku. Naše vidno polje stalno je zatrpano nepotrebnim detaljima. Tako stalno gledamo, a vidimo vrlo malo. Slikarstvo Irene Gaytari Horvat, premda polazi od prirodnih oblika, želi se usredotočiti upravo na ono bitno, forme koje stoje iza vidljivih stvari. Ova je izložba vodič slikarice prema bitnom. Dozvolimo bitnom da nam priđe.“
Zagrepčanka Irena-Gayatri Horvat (1968.) već je tijekom studija slikarstva i grafike , koji je okončala na ALU u Zagrebu 2008., pronašla svoj sugestivni likovni izraz. Strast prema crtežu može se mjeriti samo s onom prema putovanjima, pa tako otkriva druge kulture i krajolike obilazeći Indiju, Nepal, Tibet, Maleziju, Tajland, Indoneziju, Južnu Ameriku. Odabrala je i ime Gayatri po hinduskoj božici Sunca.
Umjetnica se bavi i grafičkim dizajnom, ilustracijom, fotografijom, kao i snimanjem dokumentarnog materijala s dalekih putovanja od kojih su neki bili prikazani na HTV i Novoj TV te za potrebe Prve hrvatske alpinističke ženske ekspedicije na Cho-Oyu (8201 m) 2007. godine, čija je bila članica. Članica je HDLU Zagreb, Likovnog društva Kranj a budući živi u Sloveniji surađuje i s likovnom sekcijom Hrvatskog društva Maribor. Usto, polazila je poslijediplomski interdisciplinarni doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Sudjeluje, od 1993., na brojnim međunarodnim likovnim simpozijima, te na 30-ak samostalnih te više skupnih izložaba u Hrvatskoj i svijetu.
Povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek je za njene slike kazala kako su mjesta autoričinih emotivnih i mentalnih pražnjenja, njezini osobni krajolici misli, zemljovidi imaginacije i otisci vlastitih mentalnih brazda koji u samoj egzistenciji slike afirmiraju bogatstvo autoričinog svijeta. Stoga, priroda tek služi kao inspiracija kako bi zabilježila ona druga, misaona i duhovna stanja, razmišljanja o temeljnim vrijednostima i smislu ljudskog postojanja koja su potaknuta intenzivnim doživljajem prirode, no daleko od njezinog realističnog „prepisivanja”. Nadalje, rekla je Bajzek, Gayatri imaginacijski procesuira crtu i sve njezine derivate, sažimajući i lokalizirajući u slici velike mase uspostavljajući harmoničan ritam između linije i boje. Samostalan ustroj crteža realizira u različitim njegovim tehnikama, u rasponu od linearnog do tonskog tretmana u bogatim gradacijama frottagea, pa sve do reduciranog zatvaranja cjeline, svođenja forme na znak u slovnom pismu glagoljice. A marnost i minucioznost crtačke forme nadopunjava eksplozijom kolora.
Izložba koja je zagrebačkoj publici predstavila 26 izuzetnih radova Irene Gayatri Horvat započela je i okončala pjesmom. Izvođač hrvatske pa slovenske skladbe bio je glazbeni umjetnik, operni pjevač Marko Mundir, aktualni predsjednik najstarijeg hrvatskog društva u Sloveniji – HKD Maribor. Izložba „krajolici mojih misli“ bit će dostupna zainteresiranoj publici do konca godine.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Hrvoje Salopek