Drugi dan konferencije protekao je u obilasku industrijskih zona u Kukuzovcu, Čaporicama, Trilju i Dugopolju, a sudionicima se pridružio i Marin Knezović, ravnatelj HMI-a

Obilazeći hrvatske iseljenike, voditeljica splitske podružnice HMI dolazila je u situaciju da je pitaju o ulaganjima u Hrvatsku i postavljaju joj druga gospodarska pitanja na koja nije mogla, ni znala odgovoriti.U Kanadsko-hrvatskoj komori u Torontu došlo se na ideju da se u Splitu organizira jedan informativni sastanak na kojem bi se mogli dobiti odgovori na sva pitanja koja zanimaju iseljenike.

Ta ideja je u Splitu pala na plodno tlo, a prihvatili su je Gospodarska komora, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Na tome se radilo gotovo godinu dana a potporu je dalo i Ministarstvo vanjskih poslova iz Zagreba, te diplomatska predstavništva diljem svijeta.

 

Konferencija je održana 5. i 6. listopada pod nazivom Mogućnosti ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju. Uvodnu riječ održali su predsjednica Gospodarske komore Dalmacije Jadranka Radovanić, župan Ante Sanader, dogradonačelnik Jure Šundov, savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Hrvoje Ćurko i voditeljica splitske podružnice HMI Branka Bezić Filipović.

O poticajima za ulaganja u gospodarske zone govorio je Branko Ora, savjetnik za malo gospodarstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. O zakonu o strancima govorila je Dijana Jakšić, načelnica ureda za upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave Splitsko dalmatinske. O tome kako osnovati tvrtku u Splitsko – dalmatinskoj županiji govorila je Željka Marić, koordinatorica u Financijskoj agenciji vlade RH u Regionalnom centru Split.

brbrankica3

 

 

 

 

 

 

 

Ante Sanader, župan splitsko dalmatinski uvjerljivo je izlagao o pomacima kada se radi o uvjetima ulaganja u našu županiju, koja nudi terene s izgrađenom infrastrukturom za samo 1 EUR uz uvjet da se grade proizvodni pogoni a prednost se daje visokoj tehnologiji. Župan svojim potpisom garantira da će njegove službe napraviti sve papire za otvaranje tvrtki u roku od 60 dana, te je spreman plaćati penale za prekoračenje tog termina. U okviru konferencije osigurani su sastanci inozemnih i domaćih poduzetnika, a organiziran je i razgled grada za one koje je to zanimalo. Grad Split je počastio večerom sve sudionike u Vili Dalmacija, što je bila još jedna prilika za druženje i još bolje upoznavanje sudionika.

Drugi dan konferencije protekao je u opuštenoj atmosferi izleta po industrijskim zonama u Kukuzovcu, Čaporicama, Trilju i Dugopolju. Tada se sudionicima pridružio i Marin Knezović, ravnatelj HMI-a. Sudionici su u Dugopolju posjetili Polikliniku Analiza, koja uz bolničke kapacitete nudi i apartmane na prodaju koje bi osobito trebale biti zanimljive umirovljenicima jer bi tik uz svoj stan imali 24 sata na raspolaganju i liječničku službu. Marin Bosotina, vlasnik poliklinike, koji još obnaša i funkciju počasnog konzula Meksika proveo je sve sudionike kroz velebno zdanje.

Ovo je bio prvi sastanak ovakvog tipa u Splitu, a nadamo se da ćemo organizirati još koji tijekom iduće godine. Naime, neki od zainteresiranih nisu bili u mogućnost doći iz raznih razloga. Neki nisu stigli dobiti vize, a neke su spriječili drugi poslovi i sastanci. Međutim, i dalje su zainteresirani doći do informacija koje ih zanimaju. Radi se uglavnom o Hrvatima iz Južne Amerike, kojima ćemo se ubuduće više posvetiti. Puna dvorana Gospodarske komore u Splitu pokazala je da je sastanak uspio i da je to ono što iseljenici žele.
Tekst : Branka Bezić-Filipović