U kazališnoj dvorani Kuće narodnosti priređuje se zajednička večer pod naslovom„Plamteći, plešući, pjevajući“. Redatelj-koreograf večeri je Antun Kričković, zaslužni umjetnik i dobitnik Erkelove nagrade, te nositelj odličja EuroPas

U kazališnoj dvorani Kuće narodnosti, 12. svibnja, priređuje se zajednička večer Hrvatskog umjetničkog plesnog ansambla Luč i skupine Tamburica pod naslovom„Plamteći, plešući, pjevajući“. U prvome dijelu večeri izvode se plesne koreografije: Dukati, najljepši hrvatski otočni i primorski plesovi, Šokačka svadbena igra, Jastučni ples, Bunjevačka svita iz Bačke, Plešuće zvjezdice, Baranjski šokački plesovi, Rumelaj – balkanski ciganski ples, Turak jaši i Slavonski plesovi.
Večer se nastavlja umjetničkim koreografijama poput Esterova molitva, Ples Sunca, Laziko, Kretski djevojački ples, Parisova jabuka, Zalska svadbena igra i Gemme – plesovi Mediterana. Redatelj-koreograf večeri je Antun Kričković, zaslužni umjetnik i dobitnik Erkelove nagrade, te nositelj odličja EuroPas. Umjetnička suradnica i kostimografkinja jest Marika Silčanov Kričković.
(http://radio.croatica.hu)

Umjetnički ansambl ‘Luč’ utemeljen je 1959. u svrhu sakupljanja i obrade te prikazivanja plesne i glazbene tradicije Hrvata u Mađarskoj. Na repertoaru ansambla su plesovi i glazba mnogih regija s hrvatskim stanovništvom. Dosad je gostovao u mnogim zemljama Europe te Tunisu, Alžiru, Egiptu i Turskoj, a jednom do dvaput godišnje nastupa u Hrvatskoj.
Antun Kričković je rođen u bunjevačkoj obitelji u Gari. Profesionalnu karijeru je započeo u budimpeštanskom ansamblu SZOT, a 1958. je pozvan u zagrebački LADO, gdje je plesao tri godine. Uz pomoć priznatog etnologa i koreografa, dr. Ivana Ivančana prikupljao je materijale koje je kasnije koristio u svom stvaralačkom radu. Njegova su djela spoj tradicionalnog folklora i suvremenog plesa. Radio je s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, mađarskim Državnim ansamblom, Srednjeeuropskim plesnim kazalištem, te brojnim umjetničkim ansamblima i amaterskim skupinama. Iako je već godinama u mirovini, Kričković je nastavio stvarati, kao koreograf plesnog ansambla „Luč“ i „Tamburica“ u Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji.
O njegovom bogatom umjetničkom opusu svjedoče i brojnih odličja koje Republika Mađarska dodjeljuje zaslužnim umjetnicima za njihov rad. To su redom: Brončano odličje za rad Narodne Republike Mađarske ’71, Erkelovo odličje ’76, Srebrno odličje za rad Narodne Republike Mađarske ’79, SZOT-ovo odličje ’89, Odličje zaslužnom umjetniku Republike Mađarske ’89, Odličje malog križa Republike Mađarske ’95, Zaslužni umjetnik Republike Mađarske ’02, Počasni križ Republike Mađarske ’05.

Pogledajte i poslušajte Luč