U ovim ljetnim mjesecima, brojni su hrvatski iseljenici koji posjećuju svoju domovinu i svoj zavičaj. Neki od njih, posebno mlađe generacije, potomci naših iseljenika, uz svoj godišnji odmor žele se predstaviti i svojim profesionalnim zvanjima.

Pa se tako, posebno duž jadranske obale, održavaju brojne promocije knjiga, predavanja, izložbe i koncerti Hrvata iz raznih strana svijeta. Oko organizacije tih događanja posebno su angažirane podružnice Hrvatske matice iseljenika na područjima najmasovnijih iseljavanja, u koje iseljenici i umjetnici redovito navraćaju i uz programe ostvaruju ljetna druženja i trajna prijateljstva.
Pulska podružnica HMI-a  svojim ovogodišnjim programima želi obilježiti i svoju desetu obljetnicu rada u Puli i Istri te je  za tu prigodu u subotu 16. kolovoza u crkvi sv. Franje u Puli održan zanimljiv glazbeni program. Nastupila je sopranistica Kristina Šop, „naše gore list“, koja već godinama živi u Münchenu u Njemačkoj uz glasovirsku pratnju pijaniste Franza Josefa Waltera. U znak dobrodošlice nastupili su i mladi talentirani učenici pulske glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“, sopranistica Elena Roce, mezzosopranistica Vilma Grazia Žmak i klavirist Josip Dobrić.
Kristina je već na početku samog koncerta uz umješnost pjevanja uspostavila  komunikaciju s publikom te uz vrlo skladnog i razigranog pijanistu Waltera zadobila burne aplauze. Sopranistica je oduševila  nazočne kroz operne arije te arije iz operete, a u drugom su dijelu na rasporedu bile skladbe iz popularnih mjuzikla. U prvom dijelu otpjevala je Haendelovu ariju “Lascia ch’io pianga” iz opere “Rinaldo”, “Caro mio ben”, iz Giordanijeve “Arie antiche”, vrlo razigranu i zahtjevnu “Ah non giunge” iz Bellinijeve “La sonnambula”. U dijelu predaha za pjevačicu, nastupio je pijanist Walter svojim autorskim djelom „Twins“ (Blizanci),  gdje se iskazao kao vrlo šarmantan i iskusan jazz-glazbenik i „pobrao“ veliki pljesak. Izvedena je još i njegova kompozicija s hrvatskim tekstom „Dravo, Dravo“ posvećena „starici majci i sinu u tuđini“.
Tu su nastupili i mladi pulski glazbenici sopranistica Elena Roce skorašnja zagrebačka studentica, srednjoškolka Vilma Grazia Žmak mezzosopranistica i često nagrađivani klavirist Josip Dobrić. Izveli su djela: Tosti, Handel, Pejačević i Kalinski i uspostavili suradnju koja briše granice.
Drugi dio bio je u znaku poznatih hitova, od Gershwina, pa do melodija iz “Čarobnjaka iz Oza”, “My fair lady” i naravno uz hrvatske autore Runjića i  Rončevića s pjesmama „Vjeruj u ljubav“ „Moj lipi anđele“.
Na poduži pljesak oduševljene i zadovoljne  publike  sopranistica je izvela i „Ave Mariu“ od Bacha /Gounoda, koju je dan ranije, na blagdan Velike Gospe, otpjevala na svečanoj misi u istoj crkvi.
           
Tekst i fotografije: Ana Bedrina

Kristina Šop rođena je u Slavonskoj Požegi. Sa samo  tri godine s roditeljima je odselila u Njemačku u München.
Njezine prve satove pjevanja započela je sa 16 godina kod američke operne pjevačice Delcine Stevenson. Nakon mature  studirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Münchenu. Nakon studija slijede brojni majstorski razredi, među ostalima sa prof. KS Ingeborg Hallstein, dirigentom Peter Berne i prof. Barbara Bonney na Mozarteumu u Salzburgu.
Kristina Šop ima brojne koncertne i operne angažmane u Njemačkoj i inozemstvu. Posebno značajni bili su nastupi u Hans Seidel Stiftung Münchenu, u komornoj operi Neuburg, u Bavarskoj komornoj operi, u kongresnom centru Bad Homburgu, u Abbazia di Cervara di Portofino (Italija) i u Münchenskoj filharmoniji za snimanje Hrvatske televizije. Ova televizijska snimka se može vidjeti i na web stranici www.youtube.com.
Kod natječaja Večernjeg lista za Večernjakovu domovnicu za najpopularniju  glazbenicu u inozemstvu Kristina Šop je osvojila 2010. godine drugo mjesto.
Njezin operni repertoar kreće se od Mozartove Papagena u “Čarobna frula” do Musette u “La Bohème” i Adele u “Die Fledermaus”.
Kristina Šop živi kao slobodna umjetnica, koncertna i operna pjevačica u Münchenu.

Franz Josef Walter je rođen u Münchenu. Studirao je obou na Glazbenoj akademiji u Nürnbergu i završio za solo obou. Potom je studirao kompoziciju i glasovir. Kasnije je bio 1. solo oboist u Kurochester Neustadt/Saale, u Bad Kissingen i kod Hofer Symphoniker.
Kako ga je sve više  zanimao i Jazz on je pohađao majstorske razrede kod poznatih jazz-glazbenika među ostalima kod Ernie Wilkens (SAD), Don Menza (SAD) i prof. Joe Viera (Njemačka). Potom je bio pijanist u mnogim jazz-formacijama i u poznatom Renitenz-Theater Stuttgartu. Franz Josef Walter je kao skladatelj napisao mnoge kompozicije za komornu glazbu, za crkvene orgulje, za orkestar i zbor i za mnoge solo-instrumente. Jako poznate i već mnogo puta izvedene skladbe su: „Baroquerie“ suita za komorni orkestar u baroknom stilu, kantata „Johannes“ za sopran-solo, zbor i orkestar i „Concertino“ u jazz-stilu za orkestar i violinu. A u pripremi je i jedan ciklus hrvatskih pjesama za tamburaški orkestar i sopran-solo.Franz Josef Walter živi kao slobodni skladatelj i pijanist u Münchenu. Voli Hrvatsku te u svojoj kući u Podravini sklada i pomalo svladava i hrvatski jezik.