Hrvati iz Winnipega, Edmontona, Vancouvera i Victorije, zajedno s domaćinima iz Calgaryja sudjelovali su na trodnevnom, 39. Kanadsko-hrvatskom folklornom festivalu

Grad Calgary, provincija Alberta, Kanada, 20. svibnja je bio Hrvatska u malom. Pristigli su Hrvati iz Winnipega, Edmontona, Vancouvera i Victorije, da zajedno sa domaćinima iz Calgaryja proslave trodnevni, 39. po redu Kanadsko-hrvatski festival folklora zapadne Kanade.
Svrha festivala je okupljanje Hrvata koji žive na ovim prostorima, te njegovanje i promoviranje bogate hrvatske kulturne baštine. Želja je kroz pjesmu, ples i glazbene izvedbe predstaviti ovu prelijepu ostavštinu mlađim naraštajima, kao i prijateljima u Kanadi.
Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je grupa “Kardinal Stepinac” iz Calgaryja. Domaćini su tog produženog vikenda, slavio se Victoria Day, ugostili nekoliko stotina kanadskih Hrvata različitih generacija, kao i goste festivala.
Početak festivala obilježila je “Pub Night” u Hrvatsko kanadskom kulturnom centru (HKKC). Ples i zabava, uz glazbu DJ-a Tibora Tomića i Franka Crnkovića, trajali su do kasno u noć.
Sutradan je, nakon pjevanja himni, sve prisutne pozdravio Mario Damjanović, predsjednik Hrvatskog kulturnog naslijeđa Calgary/Croatian Heritage Society Calgary, a potom Antony Brnjas, predsjednik Hrvatsko-kanadskog udruženja folklora za zapadnu Kanadu. Sudionike je pozdravio i sve skupa blagoslovio vlč. Domin Vladić, župnik u Calgaryju.

 

Glazbeno-scenski program su otvorili domaćini iz Calgaryja igrokazom Pokuplje/ Ladarski splet u kojem su se na sceni našli članovi svih grupa iz Calgaryja. Grupa “Kardinal Stepinac” je izvela plesove i pjesme iz Pokuplja. Potom su nastupili “Hrvatski Vitezovi”, grupa odraslih iz Vancouvera s plesom i pjesmama iz Baranje. Gosti iz Edmontona – “Domagoj”, srednja i mala grupa, predstavili su se pjesmama i plesom iz Požeške kotline. Zatim je nastupio “Tamburaški orkestar kardinal Stepinac” (TOKS) iz Vancouvera koji su oživjeli kordunaške uspomene.
Slijedila je razigrana grupa odraslih iz Winnipega “Hrvatska zora” svojim prikazom Međimurja. Iza njih su svi uživali u zvucima tamburica “Hrvatskih zlatnih žica” Calgary. Zvuke tamburica zamijenili su glasovi momaka iz “Klape Kroata”, Calgary koji su otpjevali pjesmu “Da te pismom mogu zvati” a pridružili su im se svi u dvorani. Klapa “Lasta” Calgary izvela je tri pjesme : “Materin plač”, “Ta tvoja barka mala” i “Na omiškoj stini”. Slijedio je nastup srednje i odrasle grupe “Domagoja” iz Edmontona tancima i jačkama Hrvata iz srednjeg Gradišća.
Grupa iz Calgaryja “Vila Velebita”, srednja grupa, dočarala je Posavinu kroz ples i pjesme, a poslije njih “Hrvatska zora” iz Winnipega plesovima Baranju. Još jedanput je nastupio “TOKS” iz Vancouvera, pod ravnateljstvom Zvonimira Aničića, i izveo Desinačku predigru”. Gostujući “Hrvatski vitezovi” izveli su plesove iz Ogulina.

  

“Vila Velebita 1” je svojim pjevanjem i plesanjem “Vrlike” ostavila prisutne bez daha. Grupa “Zagreb” iz Victorije, grupa djece od 3 do 10 godina, izvela je plesove iz Zagorja. Svi su uživali u zadnjim minutama festivala i s osmijehom napustili dvoranu. Navečer je u HKKC bila priređena večera a goste je zabavljao mjesni VIS “Bećari”.
Sutradan, na blagdan sv. Trojstva sve grupe, gosti i građani Calgaryja okupili su se na svetoj misi u crkvi Majke Božje Bistričke. Misa je bila u folklornom duhu, crkvene pjesme su zajedno pjevali svi sudionici, uz svirku tamburica “Hrvatske zlatne žice” iz Calgaryja i “TOKS-a” iz Vancouvera. Misno slavlje su vodili vlč. Domin Vladic i vlč. Marko Štefanac iz Winnipega.
Nedjelja je završila gala večerom u HKKC-u, gdje je festival i službeno zatvoren. Zabavljači su bili VIS “Noćni raj” iz Hamiltona. U svečanom dijelu podijeljene su plakete sudionicima, predana je zastava festivala predstavnicima društva “Zagreb” iz Victorije, koje će, biti domaćin 40. festivala iduće godine.

Tekst: Davorka Pehar – Tomić