Udruga za proizvodnju kulture iz Ližnjana ima za cilj promicati kulturne, umjetničke i druge humane vrijednosti, a osnovali su je Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Mladi bračni par – povratnici iz Amerike studirali su književnost. Magistrirali su u Los Angelesu, a doktorirali u Clevelandu

Književno svratište Zvona i nari namijenjeno piscima, pjesnicima, prevoditeljima, kritičarima, urednicima, izdavačima, istraživačima i svima ostalima koji se kreativno bave književnošću na raspolaganje stavlja četiri kuće, za kraći ili duži boravak, tijekom ljeta ili cijele godine. Kuće se nalaze u mirnoj stambenoj zoni Ližnjana, na obiteljskom imanju. Boravak u svratištu je potpuno besplatan.
Istoimena Udruga za proizvodnju kulture iz Ližnjana ima za cilj promicati kulturne, umjetničke i druge humane vrijednosti, a osnovali su je Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, tako što su vrata svog doma i obiteljskog naslijeđa otvorili svim dobronamjernim ljudima. Mladi bračni par – povratnici iz Amerike, osnivači Udruge, studirali su književnost. Magistrirali su u Los Angelesu, doktorirali u Clevelandu.
Kad su se vratili u Ližnjan, ustanovili su da mjesto nema knjižnicu. Stoga su je napravili sami. Knjižnica je višejezična, ima dječji odjel i u prva tri dana rada stekla je 20 članova. Trenutačno ima fond od 4000 knjiga, a donacije su dobrodošle.
Ondje je 28. kolovoza otvorena izložba fotografija i održano predstavljanje putopisne poezije Dijane i Maje Klarić pod nazivom “Južna polutka: prekooceanska putovanja dviju sestara”. Izložene fotografije dio su ciklusa “Plan bijega: Australija” autorice Dijane Klarić.
Pjesnikinja Maja Klarić premijerno je čitala ulomke iz zbirke “Quinta Pitanga”, nastale tijekom dvomjesečnog rezidencijalnog programa na brazilskom otoku Itaparica. Zbirka putopisne poezije iz Brazila bit će objavljena u izdanju VBZ-a ove jeseni. Uz stihove iz “Quinte Pitange”. Maja je čitala i pjesme iz svoje prve zbirke putopisne poezije “Život u ruksaku”, a bit će gošća književnog svratišta Zvona i nari do kraja kolovoza. (dšš)