Riječ je o Zborniku muzikoloških radova koji na 480 stranica objedinjava glazbene kritike, osvrte, prikaze, recenzije nosača zvuka, razgovore, portrete glazbenika, eseje, znanstvene i stručne radove te dokumente iz autoričine diplomatske aktivnosti objavljene od 1972. godine do danas

Povodom obilježavanja 40. obljetnice publicističkog rada poznate hrvatske muzikologinje, glazbene kritičarke, predavačice, pedagoginje i diplomatkinje dr. Zdenke Weber u Hrvatskom centru u Beču predstavljena je u 31. siječnja njena knjiga ”U zagrljaju glazbe, 1972.-2012.“.
Riječ je o zborniku muzikoloških radova koji na 480 stranica objedinjava glazbene kritike, osvrte, prikaze, recenzije nosača zvuka, razgovore, portrete glazbenika, eseje, znanstvene i stručne radove te dokumente iz autoričine diplomatske aktivnosti objavljene od 1972. godine do danas.
– Sretna sam da sam imala priliku objaviti glazbene kritike koje sam pisala četiri desetljeća, recentne nosače zvuka i glazbene eseje koje sam pisala za vrijeme mog desetgodišnjeg boravka u Berlinu te niz razgovora s našim najuglednijim glazbenicima, kao i svoje znanstvene i stručne radove, koji ostaju mladim naraštajima u nasljeđe – rekla je Zdenka Weber u razgovoru koji je s njom vodila mlada hrvatska pijanistica i buduća muzikologinja na doktorskom studiju u Beču Željka Caparin.
Iako nije lagano predstaviti četrdeset godina svestranog rada Zdenke Weber, Caparin je vješto postavljenim pitanjima izvukla iz autorice knjige, koja je 1. studenoga prošle godine preuzela ministarski mandat – savjetnice za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, niz zanimljivih pojedinosti iz njenog impozantnog životopisa i stvaralačkog opusa.
Dr. Weber je rođena 1950. godine u Varaždinu. Diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studirala je na poslijediplomskom studiju bečkog sveučilišta kao stipendistica austrijske vlade te potom na Sorbonni kao stipendistica francuske vlade, gdje je magistrirala i doktorirala na temu recepcije glazbe Claudea Debussyja u Hrvatskoj. Radila je u Muzikološkom zavodu Muzičke akademije u Zagrebu, predavala ”Povijest glazbe“ u Zagrebu, Osijeku i Berlinu, a u berlinskoj Deutsche Oper bila je osobna referentica generalnog muzičkog direktora. Od 1997. u diplomatskoj je službi. Autorica je mnoštva znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka (više od 3.000) u RH i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.
– Beč, kao svjetski kulturni i glazbeni centar veliki mi je izazov i nadam se da će mi kao ministrici savjetnici za kulturu poći za rukom Austrijancima predstaviti hrvatsko kulturno blago na najbolji mogući način – rekla je dr. Weber za Večernji list, najavivši svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču 1. srpnja ove godine u čast ulaska RH u EU.
Za svoj Zbornik ”U zagrljaju glazbe“ je rekla kako je njime željela doprinijeti stvaranju uvida u glazbeni život Hrvatske u 20. stoljeću.
Bečkoj promociji knjige „U zagrljaju glazbe“, koju je organizirala Matica hrvatska i Hrvatski centar iz Beča bio je nazočan i veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota te hrvatski konzul Branimir Lončar.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek