Knjiga „Jedan za sve, svi za jednoga“Branke bezić Filipović predstavljena je u Muzeju grada Splita, a tom prigodom otvorena je i izložba iste autorice

Dobrovoljno vatrogasno društvo Split, najstarije u Dalmaciji, napunilo je 130 godina svog kontinuiranog djelovanja. Osnovali su ga splitski intelektualci, a bilo je otvoreno za sve. Društvo nije nastalo samo zbog gašenja požara, nego je imalo i političku ulogu koja je bila usmjerena na borbu za rješavanje nacionalnog pitanja u burnim vremenima kada ni hrvatski jezik nije bio službeni.
Budući da je podržavala čuvanje osobne i državne imovine, Monarhija je poticala osnivanje vatrogasnih društava. S druge strane bila je protiv njihovog političkog djelovanja. Vatrogasna su društva u početku nastajala stihijski, a statute su sastavljali po uzoru na one iz većih europskih gradova. Splićani su tada odlazili na studij u Europu, a ondje su se, uz određena zvanja, učile i najmodernije mjere gašenja vatre. Kako su se tada studenti mahom vraćali u Split, tako su donosili i nove spoznaje.
Branka Bezić Filipović posvetila je toj temi svoju knjigu pod naslovom „Jedan za sve, svi za jednoga“. Budući da je sve što se događalo u domovini imalo odjeka u iseljeništvu, u isto vrijeme počinje osnivanje vatrogasnih društava u Južnoj Americi. Ta društva i danas surađuju sa splitskim društvom, a posvećen im je dio knjige.
Ovo je splitska prica, jer su kroz društvo prošle generacije Splićana, ali i dalmatinska priča jer su se u društvo upisivali učenici koji su dolazili u Split u školu s otoka i iz Zagore. Na kraju, to je i hrvatska prica jer je prvi pravilnik društva još 1883. godine bio napisan na hrvatskom jeziku.
Knjiga je predstavljena 17. lipnja u Muzeju grada Splita, a tom prigodom otvorena je i izložba iste autorice. Nazočnima se u ime Muzeja obratila ravnateljica Elvira Šaric Kostić kao suorganizatorica. O vatrogastvu su govorili dr. Stanko Piplović i predsjednik DVD- a Split Dalibor Radnic, te na kraju autorica. Izložba ce se moći razgledati do početka srpnja.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Doznajte više

Fotografije