Djelovanje kluba podsjećalo je mlade generacije na postojanje 12 sela Poljičke republike, koja je samostalno djelovala od 13. do 19. stoljeća. Jedno od njih je i Kostanje, odakle su klapu Pasiku čikaški Poljičani pozvali da im pjeva na obljetnici

U spomen na kraj iz kojeg su potekli, Poljičani su u Chicagu prije sto godina osnovali zavičajno društvo, koje je kroz povijest mijenjalo nazive, da bi se od 1946. naovamo skrasilo kao Klub Poljica unutar crkve Sv. Jeronima. Klub je osnovan kao socijalna, religiozna i društvena zajednica s ciljem okupljanja Poljičana u Chicagu. Pomoć koju su slali u domovinu bila je mahom upućena na poljičku župu, osim što se za vrijeme Domovinskog rata pomagalo i ratnim žrtvama.
Klapu su osnovali članovi mjesnog crkvenog zbora 1998. godine. Svečanost povodom 100 godina Društva Poljičana održana je u Župi svetog Jeronima u Chicagu 6. rujna. U crkvi je klapa održala svoj prvi koncert. Domaćin je bio fra Stipe Renić, a zatim je govor održao dubrovački biskup mons Mate Uzinić, rodom iz poljičkog sela Dubrava, koji je za ovu prigodu došao iz Hrvatske.
U ime Hrvatske matice iseljenika nazočnima se obratila Branka Bezić Filipović koja je pročitala pismo Zlatka Ževrnje, župana splitsko-dalmatinskoga. Na kraju se prisutnima obratio i Mate Matthew Vulić, predsjednik Društva Poljičana, kojemu je klapa uručila prigodne darove. Završetkom programa u crkvi, proslava je nastavljena svečanom večerom u crkvenoj dvorani.
Dva dana kasnije je u crkvi Svetog Jeronima održana sveta misa koju je predvodio msgr. Mate Uzinić, a klapa je pjevala crkvene napjeve. Osim na misi za preminuloga Zvonka Bušića, na kojoj je fra Jozo Grbeš održao nadahnuti govor, klapa Pasika pjevala je na misi koju je predvodio fra Ivica Majstorović u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca. Bilo je i druženja po obiteljskim kućama Poljičana, a klapa se pridružila i muškom dijelu hrvatske zajednice u Hrvatskom radio klubu kada se pratila nogometna utakmica Hrvatska-Srbija.
Zahvaljujući suradnji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatsko američkog kulturnog centra iz Sacramenta, klapa Pasika dobila je priliku da se predstavi i publici u Kaliforniji. Hrvati iz glavnog grada te američke države priredili su klapi nekoliko nezaboravnih dana, a ona im se odužila odličnim koncertom u dvorani društva. Predsjednik društva, krojač Mike Matošević, svakom je članu klape darovao kravatu.
Članovi Hrvatsko-američkog kulturnog društva iz Sacramenta odveli su klapu Pasika u posjet vinarijama hrvatskih vlasnika u dolini Napa, a prva je bila znamenita vinarija Miljenka Grgića. Primio ih je Grgichev nećak Ivo Jeramaz i pokazao im vino koje je prigodno punjeno uz Grgichev 90. rođendan. Klapa je posjetila i Rutherford Ranch, vinariju koju već tri generacije drži hvarska obitelj Zaninović.
Klapu Pasika za kratko vrijeme čeka put u Australiju, gdje će zajedno s klapom Intrade, nastupiti po prvi put. Čikaški Hrvati ove jeseni obilježavaju još jednu veliku obljetnicu – 100 godina postojanja hrvatske crkve Svetog srca Isusova. Ovako velike obljetnice podsjećaju koliko je duga povijest iseljavanja Hrvata iz domovine.

Tekst: Branka Bezić Filipović