Bilo je to prvo gostovanje Zadrana na sjevernoameričkom kontinentu, a organizirala ga je grupa Hrvata Bura production u suradnji sa splitskom podružnicom Hrvatske matice iseljenika. Grupu čine Ante Marinčić, Nediljko Križanac Dugi, Ivan Juričić, Stipe Pervan, Josip Prcela i Ivan Nižić

 

Središnji rujanski događaj za kanadske Hrvate bio je nastup Tomislava Bralića i zadarske klape Intrade 29. rujna u Living art centru u Mississaugi. U prepunoj dvorani, koja može primiti 1300 ljudi, tražila se karta više za koncert pobjednika festivala Split 2012. Bilo je to njihovo prvo gostovanje na sjevernoameričkom kontinentu, a organizirala ga je grupa Hrvata Bura production u suradnji sa splitskom podružnicom Hrvatske matice iseljenika. Grupu čine Ante Marinčić, Nediljko Križanac Dugi, Ivan Juričić, Stipe Pervan, Josip Prcela i Ivan Nižić. Jedan od najdirljivijih trenutaka bio je kada je cijela dvorana pjevala Kroacijo, iz duše te ljubim.

Zbog velikog zanimanja publike, organiziran je i drugi, opušteniji koncert u dvorani Franjevačkog središta Kraljice mira u Norvalu. Ondje je klapu ugostio fra Marko Puljić a posjetitelji su dobili priliku družiti se s pjevačima, dobiti autograme i fotografirati se. U ime klape, Tomislav Bralić je uručio fra Marku hrvatski grb kojeg je u bračkom kamenu izradio Joško Biliškov iz Kaštel Lukšića.

Nastup u Living Art centru u MississaugiTih dana bilo je u Torontu još događanja. Federacija svih podružnica Hrvatske bratske zajednice u Ontariju izabrala je Roberta Nizicha za Čovjeka godine 2012. Nizichev otac, Božo, došao je u Kanadu iz Hercegovine još 1927. godine i radio je na izgradnji cesta i željeznice. Robert Nizich se rodio u Kanadi i mnogo je učinio za zajednicu, a majka ga je učlanila u Hrvatsku bratsku zajednicu prije nego što je napunio godinu dana. Svečanost povodom dodjele priznanja Robertu Nizichu održana je 23. rujna u Slovenian Hallu u Torontu.

Po pokroviteljstvom Generalnog konzulata RH u Torontu na čelu s gk Ljubinkom Matešićem , 25. rujna, održan je Croatian Gourmet food and Wine event gdje su predstavljena hrvatska vina iz Istre i Dalmacije kao i znameniti bijeli tartufi. 

Helena Burić, profesorica hrvatskog jezika na Sveučilištu WaterlooNa Sveučilištu Waterloo kraj Toronta, gdje postoji jedina katedra hrvatskog jezika u Kanadi, započela nova akademska godina. Katedra je otvorena zahvaljujući trudu i pomoći uglednog hrvatskog iseljenika Antona Kikaša. Pri Katedri djeluje i Centar za hrvatske studije a hrvatski jezik na tom sveučilištu već četvrtu godinu predaje profesorica Helena Burić iz Splita. Waterloo, na kojem studira oko 34 000 studenata, prije nekoliko godina, svrstao se među prvih deset sveučilišta u svijetu u samo pola stoljeća svog postojanja. Na njemu su gostovali Bill Gates i Stephen Hawking. Postojanje Katedre hrvatskog jezika u državi gdje, prema popisu iz 2006. godine živi 110 000 Hrvata, svakako je veliko priznanje našem narodu.

Tekst: Branka Bezić Filipović