U troipolsatnom programu „Brodskoga kola“, najstarije smotre folklora u Hrvatskoj, predstavilo se pet dramskih skupina, dvije pjevačke grupe, ŽPS KUD-a „Lipa“ Semeljci i MPS „Brđani“ Klokočevik, te samičar Mario Gusak


Desetom smotrom pučkih igrokaza „Sikirevačka poredovnica“, održanoj 12. siječnja 2013. godine u prepunoj svečanoj dvorani Vuković-centra u Sikirevcima, započeta je najstarija manifestacija u Hrvatskoj, 49. Brodsko kolo. 

U nazočnosti brojne publike i gostiju u dvorani, Smotru su najavili voditelj Silvio Stilinović i predsjednik organizatora, domaćeg KUD-a „Sloga“ Siniša Knežević, otvorila ju je dožupanica Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, a pozdravne riječi nazočnima uputio je i načelnik Općine Sikirevci Ivan Benaković.
Na pozornici uređenoj poput starinske šokačke sobe nizale su se glumačke družine, selektirane na smotrama u Brodsko-posavskoj i okolnim županijama, održanim tijekom studenog i prosinca 2012. godine. Od ove godine „Poredovnica“ je međunarodna, a čast da budu prvi gosti iz inozemstva imali su kazalištarci KPZH „Šokadija“ iz Sonte.
U troipolsatnom programu predstavilo se pet dramskih skupina, dvije pjevačke grupe, ŽPS KUD-a „Lipa“ Semeljci i MPS „Brđani“ Klokočevik, te samičar Mario Gusak.
Prva je nastupila dramska skupina „Žene s osmjehom“ iz Slavonskog Broda, s predstavom „Sida se kučka razboljela“, a potom su se nazočnima predstavili i Šokci s one strane Dunava. Glumci dramske sekcije KPZH „Šokadija“ izveli su predstavu autora Ivana Andrašića „Dovedeni, zatečeni i naši“. Dramska sekcija kulturnog centra „Klasje“ iz Privlake izvela je igrokaz „Snaja i svekrva“, a šokačka glumačka družina „Matini Kripoštoli“ iz Donje Bebrine „Šokačku safunicu II“. Dramski program završen je igrokazom „Čijalo kod Mare“ u izvedbi gornjogradskih glumaca „Pekmezari KUD-a Podvinje“ iz Podvinja.
Na kraju programa uručene su zahvalnice svim predstavnicima glumačkih družina i pjevačkih skupina, te nagrade najboljem glumcu Antunu Sesaru iz Podvinja i glumici Neni Kuni iz „Matinih Kripoštola“, a potom je uz svirku tamburaša KUD-a „Sloga“ iz Sikirevaca odigrano veliko šokačko kolo.
„Brodsko kolo“ je najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, prvi puta održana u Slavonskom Brodu 1963. godine. Sikirevci su općina u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije. Naziv Sikirevci prvi put se spominje u povijesnim dokumentima 1540. godine kao riječni prijelaz (skela), a nakon oslobađanja od Turaka bili su vojno graničarsko selo. Općina Sikirevci prvi puta je ustrojena kao administrativna uprava 1873. godine nakon razvojačenja Vojne krajine, a nakon Domovinskog rata ponovna općina ustrojena je 1997. godine. Samo mjesto Sikirevci naseljava oko 2000 žitelja.
(ZKVH)

Tekst: Kata Pelajić