U Kanadi je učiteljica kemije hrvatskih korijena Kathy Cepo nagrađena Premijerovom nagradom za izvrsnost u poučavanju u STEM području. U Hrvatskoj takvu nagradu zaslužuje Nenad Bakić 

Velike promjene društva kreću od pojedinaca koji su pokretali i danas svojom kreativnošću guraju ovaj svijet prema naprijed. Predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih i novi savjetnik hrvatske predsjednice za digitalnu transformaciju i STEM Nenad Bakić nedvojbeno posjeduje to čarobno umijeće. Riječ je o našem najvećem internetskom poduzetniku iz Zagreba koji se, nakon diplome u rodnome gradu, usavršavao na postdiplomskom studiju matematike na prestižnom američkom Penn State Universityju. Na financijskim tržištima se dokazao 2000 – ih te potom postigao uspjeh u online trgovini dionicama, profitiravši čak i kao prvi aktivistički dioničar u Hrvatskoj. Aktivističko investiranje na burzi prema njegovom mišljenju bitno je i za cjelovit razvoj tržišne ekonomije pa i demokracije u Hrvatskoj. Osnivač je tvrtke Selectio koja se afirmirala u vrhunskim praksama upravljanja ljudskim resursima, brišući postsocijalističko uhljebništvo koje sustavno koči razvitak Lijepe Naše. Danas je Nenad Bakić (51) među najimućnijim Hrvatima, ali i zapaženim filantropima.

Uz trogodišnju Croatian Makers robotičku ligu za poticanje inovativnog obrazovanja mladih u digitalnom okružju (robotika, automatika, avijatika, 3D printanje…), BBC micro:bit – STEM revolucija u školama njegov je najveći aktualni projekt u promicanju digitalne pismenosti među našim školarcima. BBC micro:bit je razvijen u informatičkim laboratorijima BBC-a, Microsoft-a i drugih partnera i već se upotrebljava u Velikoj Britaniji i Islandu s ciljem potpune uključenosti mladih u rad s novim tehnologijama pretežito u STEM području, ali i drugim granama ljudske djelatnosti.
Micro:bit je, prema Bakićevu mišljenju, zahvalan uređaj da se digitalna kreativnost dovede do svakog djeteta u Hrvatskoj kako bi naša djeca postala ravnopravnim građanima 21. stoljeća, kada kompetencije u globalnoj zajednici bivaju nešto drugo od onoga što se trenutačno uči u našim lokalnim školama, koje su zbog banalnih svjetonazorskih prijepora političkih elita zastale u provođenju reforme školstva pa ne provode digitalnu transformaciju. Bakićev projekt je financiran kroz crowdfunding kampanju te osobnim donacijama početkom ove godine. Prikupljeno je više od 300 tisuća američkih dolara kojima je kupljeno 22 tisuće BBC micro:bit računala. Računala su odmah podijeljena svim osnovnim i srednjim školama, udrugama i ustanovama koje već od ovoga proljeća rade s učenicima na popularizaciji STEM područja.

Naime, STEM je akronim engleskih riječi Science, Technology, Engeneering, Mathematics / znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika – termin smišljen u američkoj Nacionalnoj zakladi za znanost, a odnosi se na osnovna znanja prirodoslovlja, neophodna za četvrtu industrijsku revoluciju. Ovo područje otvara brojne mogućnosti za jačanje zapošljivosti, jer potreba za takvim stručnjacima kontinuirano raste u planetarnim ekonomijama. Uz zabavno polazište djeci za ulazak u digitalni svijet ta donirana džepna računala mogu postati i moćan alat za njihove nastavnike i iskusne programere, inženjere raznih struka, umjetnike i znanstvenike. Slijedom te činjenice Bakić vjeruje kako će njegov projekt BBC micro:bit – STEM revolucija u školama fantastično pripremiti naše suvremene naraštaje za izazove četvrte industrijske revolucije, kojoj će se javni školski sustav morati prilagođavati u hodu.

Razvijene zemlje u kojima višedesetljetno živi hrvatsko iseljeništvo poput Australije, Novoga Zelanda, SAD-a i Kanade već odavno obrazuju naraštaje mladih za digitalnu transformaciju – potičući s nagradama i priznanjima kreativne pojedince.

Tako je srednjoškolska učiteljica kemije hrvatskih korijena na St. Joseph’s Catholic High School Kathy Cepo ovih dana, točnije 8. svibnja 2017., nagrađena Prime Minister’s Award for Teaching Excellence / Premijerovom nagradom za izvrsnost u poučavanju u STEM području (https://www.ic.gc.ca/eic/site/pmate-ppmee.nsf/eng/wz02244.html). Premijerova nagrada za izvrsnost u poučavanju dodjeljuje se osnovnoškolskim i srednjoškolskim profesorima u svim disciplinama od 1993. godine. Do danas je tu nagradu primilo više od 1500 učitelja. Dobitnici su nagrađeni za svoja izvanredna postignuća u edukaciji i pripremanju učenika za digitalnu ekonomiju.

Posebno smo se obradovali što je među deset ovogodišnjih laureata Kathy Cepo, kći iseljenika Venke i Miljenka Čuline, koja živi u jugozapadnom dijelu Ontarija u kanadskom mjestu Londonu gdje uspješno predaje na školi St. Joseph’s Catholic High School.

Nagradu je profesorica Cepo primila u Ottawi iz ruku 23. predsjednika Vlade Kanade Justina Trudeaua. Ta se izvrsna učiteljica kemije istakla pokrenuvši robotički tim u svojoj školi koji trenutačno uključuje 10 posto učeničke populacije. Za svega pet godina taj je tim motivirao 84 posto maturanata u sredini u kojoj predaje da odaberu budući studij i zanimanje iz STEM područja. Nagrada koju je dobila uključuje medalju, povelju i certifikat te novčani bonus od 5000 dolara koji se mogu iskoristiti za profesionalni razvoj. Čestitamo!

Tekst: Vesna Kukavica