List je bio i ostao znak naše prisutnosti u ovoj zemlji, a svaki od glavnih urednika, i Polegubić, utkali su u to važno djelo naše Crkve u Njemačkoj svoju energiju i godine

Mjesečnik „Živa zajednica“, izlazi od rujna 1978. godine u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni, odnedavno izlazi kao dvomjesečnik.
Zbog financijskih poteškoća u kojima se našlo tiskano izdanje, daljnja sudbina mu ovisi o financijskoj potpori Njemačke biskupske konferencije, kaže na početku razgovora dugogodišnji urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić, dodajući kako još nije konačno odlučeno gasi li se tiskano izdanje „Žive zajednice“ koje krajem ove godine navršava 39 godina izlaženja.

FM: Već 15 godina ste glavni urednik „Žive zajednice“, glasila koje prvenstveno prati život Hrvata katolika u Njemačkoj. Što će se dogoditi ako prestane izlaziti „Živa zajednica“?
– Ovaj list je bio i ostao znak naše prisutnosti u ovoj zemlji, u kojem je zapisano sve ono važno o Hrvatima katolicima u Njemačkoj. Svaki od glavnih urednika, pok. fra Bernard Dukić, pok. fra IgancijeVugdelija, pok. don Ante Živko Kustić, fra Anto Batinić, a od prosinca 2002. i ja, koji od svih urednika jedini nisam svećenik, utkali smo u to važno djelo naše Crkve u Njemačkoj svoju energiju i godine.
Ako se dogodi da u doglednoj budućnosti ne bude više tiskanog izdanja „Žive zajednice“, morat će se tražiti drugo rješenje. Primjerice, pokretanje internetske stranice „Žive zajednice“.
Dok još bude izlazilo tiskano izdanje, paralelno ćemo pratiti aktivnosti našega Ureda i na budućoj internetskoj stranci „Žive zajednice“. To smo i dosad povremeno činili preko internetske stranice našega Ureda, ali i preko drugih medija.

FM: Koliko će to internetsko izdanje odmoći, a koliko pomoći glasilu takvog tipa? Ipak, Hrvati u iseljeništvu, pogotovo oni starije životne dobi, naviknuti su imati „Živu zajednicu“ u rukama.
– Svako vrijeme nosi svoje izazove, tako i ovo koje je na poseban način označeno kao (ne)medijsko vrijeme. Dakako, ako ne bude „Žive zajednice“ u tiskanom obliku, najviše će biti oštećeni naši vjerni čitatelji starije životne dobi. No, sve to ne ovisi o nama. Budućnost „Žive zajednice“ kao i svih drugih aktivnosti Hrvatskoga dušobrižničkog ureda, prije svega ovisi o financijskoj potpori Njemačke biskupske konferencije.

Cjeloviti razgovor s dr. Adolfom Polegubićem pročitajte u tiskanom izdanju Fenix Magazina koji je u prodaji u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Luxembourgu…(fenix-magazin.de)

Tekst: Marijana Dokoza