Ovogodišnji proljetni tečaj ujedno je i jubilarni budući da se ovaj jedinstveni tečaj odvija u kontinuitetu od proljeća 2011. i to po deseti put. Upisalo ga je 13 polaznika koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u Švicarskoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Francuskoj, Portugalu, Urugvaju i SAD-u. Tečaj traje do 31. svibnja 2015.

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE započeli su 9. ožujka novi ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, on-line tečaja hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga. Ovogodišnji proljetni tečaj ujedno je i jubilarni budući da se ovaj jedinstveni tečaj odvija u kontinuitetu od proljeća 2011. i to po deseti put.
Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni on-line tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom HMI-ja. Tečaj je rezultat suradnje HMI-ja, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra SRCE, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Radi se o važnome projektu koji omogućuje učenje hrvatskoga jezika Hrvatima koji nemaju mogućnosti doći na tečaj u Hrvatsku ili su im mogućnosti učenja hrvatskoga u domicilnoj zemlji ograničene. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011.
Do danas je tečaj pohađalo 60 polaznika iz 24 zemlje (Venezuele, Argentine, Perua, SAD-a, Belgije, Rusije, Švedske, Grčke, Kanade, Australije, Urugvaja, Ekvadora, Njemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Španjolske, Austrije, Brazila, Poljske, Švicarske, Novog Zelanda i Hrvatske).
Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu, provodi se putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., Maša Musulin, prof. i Zrinka Kolaković, prof., ujedno i autorice tečaja. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran.
Ovogodišnji proljetni e-tečaj upisalo je 13 polaznika koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u Švicarskoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Francuskoj, Portugalu, Urugvaju i SAD-u. Tečaj traje do 31. svibnja 2015. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.
Organizatori već sada najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 14. rujna do 6. prosinca 2015. a iscrpnije informacije mogu se naći na ovoj adresi.

Videoprilozi o tečaju dostupni su na sljedećim mrežnim stranicama:
• E-učenje hrvatskoga jezika – CROnline
• E-učenje hrvatskoga jezika – Prilog HTV-a

Tekst: Lada Kanajet Šimić