Lavička trenutno završava svoju drugu knjigu o moravskim Hrvatima. Prošlih godina se trudio da se ne zaborave nekadašnji Hrvati u Frielištofu, gdje su do 1945. godine živjeli. Lavička je pozivao folklorne grupe da ondje nastupaju, popravljao spomenike i izgradio kulturni dom u Frielištofu

Kulturnu nagradu Hrvatskoga centra u Beču za 2012. će dobiti Jozo Lavička, koji se zalaže za očuvanje kulture i naslijeđa moravskih Hrvata. To je odlučio žiri nagrade na svojoj nedavnoj sjednici u Beču. Jozo Lavička je u proteklih 25 godina intenzivno radio za svoju hrvatsku granu u današnjoj Češkoj. To djelovanje je svakako povezao s gradišćanskim Hrvatima, kazao je član žirija Petar Tyran. 

Jozo Lavička (80) trenutno završava svoju drugu knjigu o moravskim Hrvatima. Prošlih godina se trudio da se ne zaborave nekadašnji Hrvati u Frielištofu, gdje su do 1945. godine živjeli. Lavička je pozivao folklorne grupe da ondje nastupaju, popravljao spomenike i izgradio kulturni dom u Frielištofu. Dodjela nagrade se očekuje oko Uskrsa.
(Hrvatska redakcija ORF-a)