U Galeriji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku 11. travnja u podne otvara se samostalna izložba ovog dubrovačkoga slikara, pedagoga i pjesnika.

 

U Galeriji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku 11. travnja u podne otvara se samostalna izložba slikara Josipa Škerlja.
Josip Škerlj rođen je 1941. godine u Dubrovniku. Godine 1965. diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Otona Postružnika. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavi se pedagoškim radom. Usto što je slikar i pedagog, Josip Škerlj je pjesnik i kroničar Grada. Pjesme i pripovijetke je objavio u desetak knjiga. Do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložaba i bio sudionikom brojnih grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Dubrovniku.

(…) Sve Škerljeve slike sadržavaju dozu humora, bilo da se poigrava jednoznačnim i svakidašnjim gestama i znakovima, bilo da naprosto okreće likove naglavce ili se, pak, poigrava njihovim oblicima i veličinama kao kod Lede. Čak ni u padu anđela, odnosno biblijskoj temi početka zla, nema ni trunka tragedije ili apokaliptičnosti, a trbušaste žene toliko su za njega karakteristične da ciklus bez njih gotovo da i nije njegov. Taj se ludik ili „zaigrani igrač“, kako ga slikovito naziva Karaman, u tolikoj mjeri usadio u tkivo Grada, u njegovu svakodnevicu, da kada god vidimo Škerlja na Stradunu ili koju njegovu sliku u ateljeu ili na izložbi, dan postane, barem za onu najmanju mjernu jedinicu, veseliji. (…)” Marin Ivanović, iz predgovora katalogu.