Hrvatsku su na Međunarodnom filmskom festivalu u San Pedru predstavila dva nagrađena filma, a Hrvatska matica iseljenika sudjelovala je dokumentarnim filmom Veterani Hajduka. Projekciju je pratio nastup ženske klape Izvor iz Los Angelesa

 

 

Prije devet godina u San Pedru u Kaliforniji utemeljen je Međunarodni filmski festival. Nije stoga slučajno da je Amy Lemisch, direktorica Filmske komisije Kalifornije izrazila zahvalnost na doprinosu lokalnoj zajednici San Pedra. Dodala je kako je San Pedro zaslužio da ima svoj vlastiti filmski festival na čijem čelu je direktorica Ziggy Mrkich. U odboru festivala su i Maya Bristow i Frane Jerković iz Hrvatskog kulturnog centra u San Pedru, koji je uz Odjel za kulturu grada Los Angelesa i druge, bio jedan od pokrovitelja festivala.
Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 12. do 14. listopada, bila su prikazana 34 filma, i to iz Švicarske, Kanade, Meksika, Kolumbije, Češke, Mađarske, Poljske, Hrvatske i SAD-a. Hrvatska se predstavila s dva nagrađena filma, cjelovečernji Noćni brodovi i kratki Get a move on. Hrvatska matica iseljenika sudjelovala je na festivalu dokumentarnim filmom Veterani Hajduka, a projekciju je pratio nastup ženske klape Izvor iz Los Angelesa. 

Otvorenje festivala bilo je upriličeno u Warner Grand Theatre u San Pedru, a na crvenom tepihu su se našle i Janice Hahn, članica američkog Kongresa i Carmen Trutanich, glavne odvjetnice grada Los Angelesa.
Nakon festivala i predstavljanja knjige o veteranima Hajduka, za voditeljicu splitske podružnice HMI uslijedili su sastanci u hrvatskim društvima. U ime društva Sveti Duje, koji najviše okuplja Splićane, obavljeni su dogovori s Mirjanom Tomić zbog organiziranja proslave splitskog patrona iduće godine. Društvo na svojoj godišnjoj fešti uvijek prikupi sredstva za pomoć ustanovama u rodnom gradu, pa su do sada pomogli udrugu Lastavice, domove Mileva Tomić, Slava Raškaj, Društvo za pomoć autistima i druge.
Izvan San Pedra posjećen je i Hrvatsko-američki klub u Las Vegasu, koji je utemeljila Goldie Zrna još osamdesetih godina prošloga stoljeća. Krajem devedesetih godina preuzeli su ga najvećim dijelom Hrvati iz Bosne koji sada predstavljaju glavninu Hrvata u tom gradu. Predsjednik društva je Tomislav Buntić, rođen u Americi. Društvo je pribilježilo postojanje bar 260 hrvatskih obitelji u Las Vegasu, što bi značilo da broj Hrvata u metropoli zabave prelazi tisuću.
Početkom studenoga u Las Vegasu se u znamenitom Flamingo hotelu održava 26. Tamfest u organizaciji Hrvatske bratske zajednice, na kojem će nastupiti 14 folklornih skupina mahom s američke istočne obale i iz Kanade, te 12 tamburaških sastava, među kojima će biti i klapa Izvor iz Los Angelesa. Članovi Hrvatsko američkog kluba iz Las Vegasa su se spremno odazvali pomoći organizaciji festivala iako u svom gradu nemaju podružnicu Hrvatske bratske zajednice.
Hrvati u Las Vegasu nemaju ni svoju crkvu, ali zato imaju misu na hrvatskom jeziku jer zbog njih ne žali truda doći don Mate Bižaca, Postiranin, inače delegat Katoličke crkve za SAD-u i župnik u crkvi Sv. Ante u Los Angelesu. Crkva se nalazi u samom centru Los Angelesa, sagrađena je 1910. godine, na mjestu gdje je nekada živjela velika hrvatska zajednica, koja je s vremenom odselila a doselili su se Kinezi. U crkvi Sv. Ante uči se vjeronauk, folklor i bavi športom, unatoč tome što je većini Hrvata to sada malo izvan ruke. Don Mate Bižaca obilazi hrvatske zajednice i na drugim mjestima. Osim u Las Vegasu, služi mise Hrvatima u San Diegu, u Phoenixu u Arizoni i u Denveru u Koloradu.
Na sjeveru Kalifornije, u glavnom gradu Sacramentu, djeluje vrlo aktivna hrvatska zajednica u okviru Hrvatsko-američkog kulturnog centra. Predsjednik centra je Milan Matošević, a njegovi prvi zamjenici su John Susac i Andrija Topic. Uz sposobnog poslovnog tajnika Mikea Zupana i blagajnika Stevea Matulicha, inače odvjetnika, Centar se ističe organizacijom složenih i kvalitetnih kulturnih događaja koji služe za promicanje hrvatske baštine i hrvatskog imena u Americi.
Prije 30 godina su započeli s održavanjem velikog hrvatskog festivala pod nazivom Croatian extravaganza na kojem svake godine nastupe folklorne i tamburaške skupine iz raznih krajeva Amerike, kao i gosti iz domovine. Ove godine bio je to Đani Stipaničev. Festivalu prethodi parada sudionika u hrvatskim narodnim nošnjama, sviranje himni i govori, a nude se i hrvatska jela iz svih krajeva Lijepe naše.
Hrvatsko- američki kulturni centar nastao je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas imaju impresivnu zgradu doma uz koju je i prekrasan vrt u kojemu su fontana i klupe s urezanim imenima najvećih donatora.
Da je veza s korijenima nešto najčvršće, pokazali su Hrvati iz Sacramenta i prije izgradnje doma, jer su 1989. godine utemeljili Hrvatsku školsku zakladu. Osnivači Zaklade bili su Branko Barbir, Anthony Ujdur, George Kumparak i Bob Bronzan. U prvih 20 godina se zahvaljujući Zakladi školovalo 115 mladih Hrvata. Predsjednica joj je Nina Jurjević a dopredsjednica je Mary Ann Pavic. Zaklada organizira dobro posjećene humanitarne koncerte na kojima se sakuplja novac za školarine. Na ovogodišnjem koncertu, održanom 14. listopada, nastupili su 2 Cellos, Luka Šulić i Stjepan Hauser.
Hrvatsko-američki kulturni centar namjerava i ubuduće održati jednako visoku razinu, ali želi još više aktivnosti, pogotovo onih vezanih za mlade, koji bi učili hrvatski jezik i folklor. Tradicija je ovdje nešto što se duboko poštuje i u što se ulaže, da bi ostalo u naslijeđe budućim generacijama.

Tekst: Branka Bezić Filipović