Izložbu stripova i ilustracija Igora Kordeja otvorena je 7. lipnja, a postav će biti dostupan sve do 22. lipnja. Kordej je rođen je u Zagrebu 1957. , te slovi za vodećeg domaćeg strip-autora. Godine 2007. vratio se iz Amerike kući i otada počinje raditi za francuske izdavače

 

Udruga StripOs, Ministarstvo kulture RH i javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizirali su izložbu stripova i ilustracija Igora Kordeja. Otvorena je 7. lipnja, a postav će biti dostupan sve do 22. lipnja. Igor Kordej rođen je u Zagrebu 1957. godine, te velikoj konkurenciji unatoč, slovi za vodećeg domaćeg strip-autora. Igor Kordej startao je unutar strip-grupe Novi Kvadrat koja je s radom počela 1977. godine, a u tom strip-thanku su također bili Mirko Ilić, Radovan Devlić, Joško Marušić, Krešimir Zimonić, Ivan Puljak, Nikola Konstantinović, Krešimir Skozert i Ninoslav Kunc. Karijera se kreće uzlaznom putanjom te se stripovi i ilustracije Igora Kordeja objavljuju u Europi, SAD-u, Kanadi i Južnoj Americi. Proboj na tržište SAD-a kulminira radom za Marvel, DC Comics i Dark Horse Comics.
Godine 2007. odlazi iz Novog svijeta i vraća se u Zagreb te ubrzo počinje raditi za francuske izdavače. Ali ne za Les Humanoïdes Associés, već za Delcourt i to serijale „Tajna povijest“, „Srce bitaka“, „Kelti“ i „Taras Buljba“. Uz to aktivni je sudionik domaće strip-scene pa tako sudjeluje na strip-festivalima kao glavni gost, ali i posjetilac, te se s vremena na vrijeme odazove na postavljanje svojih radova u vidu izložbe. Tako i ovaj put, u Vukovaru, publika će imati priliku vidjeti svojevrsni retrospektivni presjek radova od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, naovamo, od najstarijih, preko radova nastalih tijekom ratnih 90-ih godina, pa do nekih najrecentnijih.
A od recentnijih stripova Igora Kordeja valja izdvojiti serijal „Teksas Kid“ koji izlazi u odličnoj zagrebačkoj „Strip reviji“ gdje je Kordej član uredništva. Također serijal se može pratiti na engleskom, francuskom i hrvatskom putem portala Activate comix. Serijal je strip-adaptacija izvorne priče Darka Macana, objavljene u zbirci „Teksas Kid (i još neka moja braća)“. Knjiga se također može pročitati putem portala Elektroničke knjige.
(www.e-novine.com)
Autor je na izložbi izjavio: “Presjek je to mog rada u posljednjih 20-ak godina tako da ima i stripova i ilustracija za domaće i strane izdavače, negdje pola-pola, pošto sam ja podvojena osoba, pa radim istovremeno i strip i ilustraciju i grafički dizajn. Kao dr. Jekyll i mr. Hyde,” našalio se Kordej, koji je u ležernoj atmosferi izložbe odgovarao i na upite svoj fanova o “tajnama zanata”. Među izlošcima su i neki dosad neobjavljeni stripovi što ih je Igor Kordej crtao ranih ’90-ih godina, poput stripa “Boris Vladet”, koji francuski izdavač nije objavio jer je “previše neuredan” ili stripa o maloj Marti rađenog nešto ranije i objavljenog jedino u Njemačkoj. Iako je iza njega već više od 38 godina neiscrpne inspiracije i rada na stripu, autor je posjetiteljima rekao da još uvijek voli to što radi, ali i otkrio kako tajne zanata nema, već se njegova priča svodi na “pet posto talenta i 95 posto teške šljake”. Ispričao je i kako za radnim stolom dnevno provede deset sati.

(Glas Slavonije)