Manifestaciju Saveza hrvatskih društava Slovenije – koja na godišnjoj razini prezentira recentno kulturno stvaralaštvo naših udruga i individualnih stvaralaca organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru

U Mariboru je 18. svibnja uspješno završen 2. Sabor hrvatske kulture, novoutemeljene manifestacije Saveza hrvatskih društava Slovenije – koja na godišnjoj razini prezentira recentno kulturno stvaralaštvo naših udruga i individualnih stvaralaca u raznim umjetničkim izričajima.
Nakon utemeljiteljskoga Sabora u Lendavi, organizacije se prihvatilo Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru, na čijem je čelu afirmirani mladi glazbenik i agilni kulturni aktivist mr. Marko Mandir.
Mariborsko saborovanje hrvatskih amaterskih stvaralaca iz cijele Slovenije odvijalo se, u sklopu ovogodišnjeg tradicionalnog Tjedna hrvatske kulture počevši od 11. svibnja, u magičnoj Štajerskoj metropoli koja je s pravom ponijela prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2012.
Brojni sudionici manifestacije okupili su se u narodnim nošnjama na Koroškoj cesti pred crkvom Sv. Alojzija, u čijoj lijepoj baroknoj bazilici u središtu Maribora svake nedjelje misu na hrvatskome jeziku služi dušobrižnik Marko Zadravec. Blagoslov povorke i svečanu euharistiju ovom prigodom predvodio je velečasni Josip Bebić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve.
Mnoštvo razdraganih Mariborčana pozdravljalo je svečani mimohod svih skupina hrvatskih društava preko Glavnog trga, Gosposkom ulicom do Grajskega trga. Uz put na Trgu svobode posjetitelji i sudionici su mogli razgledati štandove HTZ-a i Udruge Lepoglavske čipke, čije su članice prezentirale autohtono rukotvorstvo svoga kraja.
Poslijepodne je održan Susret delegacija Saveza hrvatskih društva Slovenije i Mestne občine Maribor u prostorijama Počasnog mariborskog konzulata RH, kojega vodi iznimno vrijedni prof. dr. Šime Ivanjko. Uz predsjednika Saveza Petra Antunovića i predsjednike svih naših društava iz raznih krajeve Slovenije, susretu su bile nazočne i predstavnice Hrvatske matice iseljenika, i to Diana Mašala Perković i Vesna Kukavica.
Vrhunac mariborskog saborovanja hrvatskih amaterskih kulturnih stvaralaca, uz izložbe slikara i nastupe pjesnika te drugih literarnih stvaralaca kao i promicatelja kulturnoga turizma – bila je svečana cjelovečernja priredba u Unionskoj dvorani.
Pozdravni govor u ime pokrovitelja – predsjednika obiju prijateljskih i susjednih država Republike Slovenija i Republike Hrvatske, Boruta Pahora i Ive Josipovića – održao je veleposlanik RH iz Ljubljane dr. sc. Svjetlan Berković.
Nakon pozdravnih govora, domaćina i predstavnika javnog života, u programu 2. Sabora hrvatske kulture u Mariboru uspješno su nastupili HKD Pomurje iz Lendave (folklorna i tamburaška skupina te pjevački zbor); HD Ljubljana iz Ljubljane (mandolinski sastav Lavanda, pjevačka skupina Mlade Hrvatice i pjesnikinja Vlašić); KD Međimurje iz Velenja (folklorna skupina, tamburaška skupina); HKD Istra iz Pirana (klapa Lumin, Glas Kondžila); HKU iz Novog Mesta (Hrvatski pleter, recitacije); HKD Međimurje iz Ljubljane (Katruže, Đilkoši, Žabice, recitacija, solo pjevanje); HKD Komušina iz Škofje Loke te na kraju domaćini HKD Maribor s izvrsnom klapom Dalmari.
Saborovanje je završeno podjelom zahvalnica, te zajedničkom izvedbom pjesme Moja domovina.
Izvan pozornice dojmljivi su bili susreti s pretežito mladim izvođačima, koji su ponosni na svoje hrvatske korijene. Na kraju su svi sudionici i domaćini nastavili nezaboravno druženje na večeri te prigodnoj zabavi u mariborskom hotelu City.
Treći Sabor hrvatske kulture u Republici Sloveniji održat će se iduće godine u svibnju u Ljubljani.

Tekst: Vesna Kukavica