Nakon Kutine i Čazme, u Likovnoj galeriji otvara se izložba radova doniranih Gradskom muzeju Križevci Antona Cetina, akademskoga slikara i grafičara koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi

Izložba povodom proširenja stalnog postava Galerije Anton Cetin i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Anton Cetin / 13 kolaža darovanih Galeriji Anton Cetin 2013. održana je 1. srpnja u Gradskom muzeju Čazme.
U Likovnoj galeriji 2. srpnja otvara se u 20,00 sati izložba doniranih radova Gradskom muzeju Križevci autora Antona Cetina, akademskog slikara i grafičara rodom iz Bojane kod Čazme koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi.
Cetin je jedan onih naših rijetkih suvremenih umjetnika koji je, otisnuvši se rano u svijet, dosegao neponovljivu slikarsku individualnost jedinstvene poetike i značajnu međunarodnu recepciju.
O njegovom radu tiskane su dvije monografije. Za osobite zasluge u kulturi i doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana odlikovan je Redom hrvatske Danice s likom Marka Marulića i Redom hrvatskog pletera.
Donacija Gradskom muzeju Križevci sastoji se od 13 kolaža, nastalih u vremenu od 2000. do 2013. godine. Ove kolaže, kao uostalom i druga njegova djela, karakterizira poetika klasične odmjerenosti i pročišćene jednostavnosti, profinjena estetika i minimalizam.
(www.krizevci.hr)

Cetín (1936.) je polazio je Školu primijenjenih umjetnosti od 1954. do 1959. godine. Od 1959. do 1964. godine studirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija. Za vrijeme školovanja radio je kao ilustrator za razne izdavačke kuće u Zagrebu. U razdoblju od 1966. do 1968. godine živio je i radio u Parizu ko slikar i grafičar i kao ilustrator za J. M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse. U Parizu je 1967. godine rođen i lik Eve. Anton Cetín od 1968. godine živi i radi u Torontu kao profesionalni umjetnik. Održao je više od 100 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi širom svijeta. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta
Anton Cetin početkom lipnja predstavio se kutinskoj publici u Galeriji Muzeja Moslavine prepoznatljivom temom Eve nastale još u Parizu 1968 godine. U svojim kolažima Cetin se vraća u 60-te godine koristeći motive i materijale u bogatim likovnim sižeima njemu prepoznatljivog stila. Poetska kombinacija materijala iznjedrila je novu svježinu likovnog kazivanja. Simbolička brojka od 13 radova darovanih Muzeju Moslavine, predstavlja 2013. godinu, a ovaj dar autora bit će trajno sjećanje na godinu ulaska Hrvatske u EU, a fundus GMM obogaćen njegovim novim djelima.
(www.akademija-art.hr)

Doznajte više