Izložbu Tome Periše organizirali su Hrvatski svjetski kongres i Hrvatska matica iseljenika, a otvorio ju je fra Šimun Šito Ćorić

Izložbu Tome Periše, otvorenu 30. lipnja u Hrvatskoj matici iseljenika, organizirali su Hrvatski svjetski kongres i Hrvatska matica iseljenika.
Prisutnima, sudionicima sastanka Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne udruge iseljenih Hrvata koji se danas i sutra održava u HMI, u kojoj se nalazi i Domovinsko sjedište HSK-a, obratila se Nives Antoljak, organizatorica izložbe. Prigodnim, dirljivim govorom nazočnima se obratio i ravnatelj Matice Marin Knezović. Umjetnik je potom publiku zanimljivom pričom ‘proveo’ kroz izložbu, otkrivši zašto ju je posvetio prijateljici Željki. Poznanstvo, pa prijateljstvo sa Željkom Lešić, novinarkom časopisa Matica, koja ga je nekoliko puta intervjuirala, zajednički suradnici i interesi, ponukali su ga da ovu svoju zagrebačku izložbu posveti upravo njoj. U Matici je Periša, slikar i pjesnik, izložio svoja ulja na platnu i škrinju s oko 15 000 pjesama, odnosno 500 000 stihova…

Izložbu i službeno proglasio otvorenom fra Šimun Šito Ćorić, književnik, psiholog i kantautor, autor brojnih knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja, te cijelog niza nosača zvuka. Jedanaest je godina, od 1994. – 2005., bio predsjednik, a otada glasnogovornik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK). Inače, fra Šito je voditelj HKM Solothurn i nacionalni koordinator Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj. Približio je nazočnima pjesničko i likovno stvaralaštvo Tome Periše, njihov zajednički, pa i dobrotvorni rad, u Švicarskoj, njegova postignuća i obiteljski život. Toplim se riječima prisjetio Željke Lešić koju, i ova izložba je dokaz, mnogi, ne samo kolege u Hrvatskoj matici iseljenika, već i u Kongresu, nisu zaboravili.

Podravac Periša je nakon odlaska iz Hrvatske živio u okolici Luzerna, te uz rad slikao. U Švicarskoj je osnovao malu školu naive, izlagao u Hamburgu i Fribourgu i bio aktivan u hrvatskoj zajednici. Povratak u Malinsku doživio je kao povratak kući, a danas s obitelji živi u Rijeci. Svestrani umjetnik, i povratnik iz Švicarske za prošlog gostovanja na tribini Srijedom u Matici 2012. je izjavio : „Petnaest godina u Švicarskoj, od 1986. do 2002., bile su najljepše godine moga života. Izumi, patenti, eksperimenti, slikarstvo, društvena angažiranost, projekti, suradnja čak i s Veleposlanstvom Izraela, obilježili su moj rad “.

Prerano preminula ravnateljica Domovinskog sjedišta Hrvatskog svjetskog kongresa, tajnica Hrvatskih svjetskih igara napise je migrantske tematike i intervjue s našijencima objavljivala u brojnim domaćim i iseljeničkim tiskanim i elektroničkim tjednicima i mjesečnicima. Željka Lešić (1955.- 2015.), školovala se u Vinkovcima, studirala pravo u Zagrebu, a 1994. se zaposlila u Hrvatskoj matici iseljenika. Uz tekstove u mjesečniku Matica, čijega je uredništva bila član, objavljivala je priloge i u Matičinu godišnjaku Hrvatskom iseljeničkom zborniku i Matičinu web portalu.

U sjećanju svih će ostati mnoštvo rečenica te nasmijane Slavonke kojima je opisala živote, nade i snove različitih ljudi, osobito onih izvan domovine, i njen optimizam. Tomo Periša odužio joj se ovom izložbom.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš

     
 160630-perisa5  160630-perisa-6  160630-perisa-7