Izložba, uz popratno predavanje prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, otvorena je u prostorijama Koordinacijskoga ureda hrvatske nastave u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu

 

U organizaciji Generalnog konzulata RH 1. ožujka je u prostorijama Koordinacijskoga ureda hrvatske nastave u Dietikonu otvorena dokumentarna izložba „Split u doba Marulića“ uz popratno predavanje prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, redovitog profesora na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uvodnom je riječju sve prisutne pozdravio mr. sc. Hrvoje Cvitanović, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj, naglasivši važnost izložbe i predavanja o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću.
Profesor Jovanović, filolog i znanstvenik, održao je izuzetno zanimljivo predavanje u kojem se moglo čuti dosta manje poznatih stvari o životu i djelu Marka Marulića, ali i njegovoj važnosti u Europi toga doba. Osim već znanih podataka o njegovim najvažnijim epovima „Juditi“ i Davidijadi“, zanimljivo je bilo čuti i niz drugih, manje poznatih činjenica. Marulićeva „Judita, primjerice, prevedena je na mnoge svjetske jezike: engleski, francuski, njemački, talijanski, poljski, mađarski, islandski i dr.

Nakon završenoga predavanja u opuštenoj je atmosferi nastavljeno razgledavanje izložbe – panoa na kojima je predstavljeno graditeljstvo i kiparstvo u Splitu u doba humanizma i renesanse, kao i razgovori o Marku Maruliću te dragocjenoj hrvatskoj kulturnoj i umjetničkoj baštini.

 

Pogledajte fotografije na www.croatia.ch