Izložba u dubrovačkoj Matici iz ciklusa „Krajolici“ će biti otvorena do Feste sv. Vlaha. Mnogim mladim Dubrovčanima poznat je pedagoški rad autorice i njezina posvećenost prenošenju znanja u crtežu i slikarstvu, a njenu vještinu priznali su najveći hrvatski likovni stručnjaci, poput akademika Tonka Maroevića

 

 

U organizaciji podružnice HMI u Dubrovniku u četvrtak, 17. siječnja u podne otvara se u dubrovačkoj Matici izložba slika Nade Zec –Ivanović iz ciklusa „Krajolici“. Izložba će biti otvorena do Feste sv. Vlaha.
Autorica izložbe diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Nakon toga radila je kao nastavnica likovnog odgoja u osnovnoj školi. Njeno slikarstvo možemo pratiti kroz nekoliko ciklusa. Prva faza je Snoviđenja ili Čudovišta koja ju je odmah predstavila kao slikaricu razvijenog umjetničkog senzibiliteta, a nastavlja se na korijene Hieronymusa Boscha i njegovih čudovišnih figura. Za nju je karakteristična tehnika slikanja špatulom debelim namazima boje, impastom. Nešto kasniji ciklus tvore Letači, nadnaravna bića lijepog trenutka koji su slikani kistom na platnu, time još više naglašavajući da je riječ o novome ciklusu. Nakon toga, uslijedio je povratak debelim nanosima boje u novom ciklusu Friendship. Ta posljednja faza nešto je jačeg intenziteta kolorita nego li dotadašnje. Njeno slikarstvo priznali su najveći hrvatski likovni stručnjaci, poput akademika Tonka Maroevića.
Stvaralaštvo Nade Zec – Ivanović svoje mjesto pronalazi unutar dubrovačkoga slikarskog kruga ili, preciznije rečeno, u okvirima dubrovačkoga kolorizma. Takvo slikarstvo svoje korijene vuče još od rastvorene i osunčane palete Vlaha Bukovca koji je, pod utjecajem francuskih slikarskih škola, učinio kopernikanski obrat u dotadašnjoj hrvatskoj umjetnosti. Nije čudo da je Bukovac bio upravo Cavtaćanin, Konavljanin, Dubrovčanin! Na ovim osunčanim prostorima boje i njihovi intenziteti žare svojom prisutnošću te energijama ispunjaju dušu i tijelo svakoga tko ima sluha za njihov suptilni koloristički govor.
Život je možda glavna tema slika Nade Zec – Ivanović: život koji na njezinim platnima prožima sve – zdanja, prirodu, rijetke ljude i golemu površinu mora. Da bismo razumjeli pejzaže koje predstavlja ova izložba, moramo retrospektivno pogledati cjelokupno stvaralaštvo ove umjetnice. Emotivni pristup – neprikosnoveno žensko pismo njezinih slika – očituje se u snažnim emocijama. Ciklus Ishodišta (tema Domovinskog rata) ostavio je mnoštvo mračnih i košmarnih prizora koji se pretapaju u simbole osobne mitologije, ali također djeluju na razini univerzalne asocijativnosti.
Otvorenost njezine palete, kao i poteza, indikator je iznimno tople osobnosti Nade Zec – Ivanović. Mnogim mladim Dubrovčanima poznat je njezin pedagoški rad i njezina posvećenost prenošenju znanja u crtežu i slikarstvu.
(Nikša Spremić)