Posjetiteljima izložbe obratili su se ravnateljica Muzeja Like prof. Vesna Bunčić, a u ime Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba ravnatelj mr. sc. Marin Knezović i Ljerka Galic, autorica i koordinatorica prošlogodišnje izložbe u povodu 110.godišnjice rođenja Kristiana Krekovića

 

 

 

Izuzetnim zalaganjem i bez dodatnih financijskih sredstava djelatnika Muzeja Like, u Gospiću je u večernjim satima 30. listopada otvorena izložba slika Kristiana Krekovića izborom iz donacija Vladi RH 1991. i 1994. a iz fundusa Hrvatske matice iseljenika, Moderne galerije i Etnografskog muzeja iz Zagreba.
Brojnim posjetiteljima obratili su se ravnateljica Muzeja Like prof. Vesna Bunčić, a u ime Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Ljerka Galic, autorica i koordinatorica prošlogodišnje izložbe u povodu 110.godišnjice rođenja Kristiana Krekovića.
Ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović je u svom govoru, između ostalog, izjavio: “Kreković svojim životom i radom ilustrira ono zbog čega hrvatsko iseljeništvo ima osobitu važnost za Hrvatsku i njenu kulturu. Ono nas, naime, veže s dalekim krajevima i kulturama i to često na iznenađujuće načine. Malo se naroda time može pohvaliti. Zato Kreković odzvanja i u 21.stoljeću, stoljeću intenzivnog miješanja kultura; zato je i ova izložba važna i dragocjena.“
Izložbu kojom je ujedno po 47.put otvorena manifestacija „Likanale“ otvorila je Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika, ističući Krekovićevo ličko podrijetlo po ocu iz Perušića, a ujedno njegov značaj za hrvatsku likovnu kulturu.

Tekst: Ljerka Galic