Splitski ured HMI ove se godine povodom Dana grada i Svetog Duje u Gradskoj knjižnici Marka Marulića predstavio izložbom Splitska i Dalmatinska ulica u Bitoli

Splitski ured HMI ove se godine povodom Dana grada i Svetog Duje predstavio izložbom Splitska i Dalmatinska ulica u Bitoli, 2. svibnja. Naime u tom makedonskom gradu još uvijek postoje te dvije ulice i to u starom dijelu grada. Fotografije su crno-bijele i datiraju iz 60 -ih godina prošlog stoljeća. Dobili smo ih iz Muzeja i zavoda Bitole, posredstvom počasnog konzula RH u Bitoli, Splićanina Branka Maretića i njegove supruge Zdravke, kustosice Muzeja i zavoda.
Izložba je u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića postavljena u prostorijama knjižnice, a na otvorenju je prikazan i kratki film o gradu Bitoli, koji je smješten uz granicu s Grčkom.
Na otvorenju je nastupio zbor Makedonija, vrlo aktivnog Makedonskog kulturnog društva iz Splita, s nekoliko makedonskih pjesama među kojima je bila i poznata Bitola, moj roden kraj.
Nazočnima se u ime knjižnice obratila Ingrid Poljanić, u ime HMI Branka Bezić Filipović a u ime Makedonskog kulturnog društva predsjednik Angel Mitrevski.
U Bitoli, gradu na jugu Makedonije živi i određeni broj Hrvata i djeluje Makedonsko-hrvatsko društvo Marko Marulić i Počasni konzulat RH. Bitola i Split već desetak godina surađuju i organiziraju kulturna doganja, preko vrlo aktivne hrvatske zajednice i splitskog ureda HMI, pa su i bez potpisanih povelja pravi gradovi prijatelji.

Tekst: Branka Bezić Filipović