Izložba slika Dvije domovine /Dos patrias mlade Čileanke hrvatskih korijena organizirana u prigodi Feste svetoga Vlaha, a otvorio ju je ravnatelj HMI Marin Knezović. Umjetnica od početka prošle godine boravi u Hrvatskoj kao stipendistica za učenje hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

 

Pod nazivom ”Dvije domovine /Dos patrias” u Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik upriličena je 1. veljače izložba slika mlade Čileanke hrvatskih korijena, Katarine Abović Oyarzun. Izložba je organizirana u prigodi Feste svetoga Vlaha, a otvorio ju je ravnatelj HMI Marin Knezović. Izložene su slike nastale tijekom njezinog boravka u Hrvatskoj, koje prikazuju hrvatsku svakodnevnicu, kao i slike nastale prije pet godina u Čileu tijekom studija vizualnih umjetnosti i kao diplomski rad na Katoličkom sveučilištu, koje predstavljaju čileanske uspomene.

Katarina Abović rođena je u Santiagu 1988., gdje je na Katoličkom sveučilištu završila studij vizualnih umjetnosti, a potom na Sveučilištu “Gabriela Mistral” i postdiplomski iz umjetničke pedagogije. Izlagala je na skupnim izložbama u Antofagasti i Santiagu, a od početka prošle godine boravi u Hrvatskoj kao stipendistica za učenje hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“U slikama nastalim prije pet godina (pet skupnih portreta) tijekom studija vizualnih umjetnosti i kao diplomski rad (četiri krajolika) na Katoličkom sveučilištu, predstavit će čileanske uspomene, dok su ovogodišnjih dvanaest slika nastalih tijekom njenog proljetnog boravka u Hrvatskoj, svojevrsni dnevnik u kojem već vještom rukom utjelovljuje (većinom) zagrebačku svakodnevnicu zabilježenu foto objektivom, ističući zanimljive pojedinosti iz naoko usputnih situacija: žene koje čekaju tramvaj, vlasnike pasa u šetnji zagrebačkim parkovima, kosooke turiste u razgledavanju gradskih znamenitosti, zaljubljenike koji se iščekuju pod satom na glavnom gradskom trgu, mlade ljude u bezbrižnom ljenčarenju po klupama ili travi, u žustrim razgovorima po gornjogradskim kafićima… U Hrvatskoj njen je potez mekši, čak i platna naslikana akrilnim bojama prožeta su svojevrsnom “akvarelnom razlivenošću”, zapisala je u katalogu Ljerka Galic.
(Dubrovački vjesnik/Dubrovniknet)

Doznajte više o slikarici Katarini Abovič