Ravnatelj Holy Family School Peter Brunt te Katica Perinac, dugogodišnja predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji posjetili su Maticu, dok je organizator njihova stručnog boravka u Hrvatskoj bilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Izaslanstvo škole Holy Family Primary School Bell Park iz australske Viktorije, jedine škole na svijetu u kojoj se hrvatski jezik uči kroz obvezni predmet, posjetilo je 31. ožujka Hrvatsku maticu iseljenika.

Izaslanstvo koje čine ravnatelj Holy Family School Peter Brunt te Katica Perinac, dugogodišnja predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji, susrelo se s v.d. ravnateljicom HMI-ja Mirjanom Anom-Mariom Piskulić i rukovoditeljicom Odjela za školstvo, znanost i šport Ladom Kanajet Šimić. Sastanku su prisustvovale i Ivana Pranić i Anita Franušić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je bilo domaćin i organizator stručnog boravka izaslanstva.

Katica Perinac je ukratko podsjetila na povijest hrvatskoga školstva u Australiji, s naglaskom na sadašnji trenutak. Nastava hrvatskog jezika u školama Viktorije integrirana je u redovnu nastavu, učenici imaju mogućnost učenja hrvatskog jezika od samog polaska u školu, dakle od šeste godine života sve do završnog, dvanaestog razreda kada se nudi i mogućnost polaganja završnog ispita iz hrvatskog jezika koji je ujedno i temelj za nastavak bilo kojeg studijskog programa. Jedna od presudnih institucija na tome putu već decenijama je upravo škola Holy Family Primary School Bell Park u Geelongu, gradu oko 80 km udaljenom od Melbournea, bogate multikulturalnosti, u kojemu živi oko 7 000 Hrvata.

Ravnatelj Peter Brunt je kazao kako je Osnovna škola Holy Family australska katolička privatna škola koja uključuje više župa. Sam naziv škole, koji u prijevodu glasi Sveta obitelj, predstavlja poticaj uprave škole koja nastoje živjeti u duhu katoličke vjere i poštivati njene vrijednosti. Otvorile su je 1955. godine Sestre Milosrdnice i od samog početka je imala više od 50 % upisanih učenika hrvatskog podrijetla. Hrvatski je jezik uveden 1978. kao obvezni predmet i od tada je integriran u nastavu. Ove školske godine školu polazi 373 učenika od kojih je 187 hrvatskog podrijetla treće i četvrte generacije Hrvata.

Osim ove škole, u australskoj je državi Viktoriji hrvatski ponuđen kao predmet i u Victorian School of Languages iz Melbournea, koja okuplja sve subotnje škole hrvatskoga jezika, a također je vrlo aktivna i Udruga hrvatskih učitelja u Victoriji.

Katica Parinac, od svoga dolaska u Australiju 1978. pa do danas nositelj je gotovo svih aktivnosti hrvatske zajednice, učiteljica je u obje spomenute škole, a više od trideset godina obnaša važnu i zahtjevnu dužnost predsjednice Udruge hrvatskih učitelja u Viktoriji. Za doprinos očuvanju hrvatskoga identiteta i promociji multikulturalizma dobila je 2003. godine visoko priznanje države Viktorije, koju joj je uručio sam premijer.

Na njezinu inicijativu dogodio se i ovaj, treći posjet australskog izaslanstva Hrvatskoj. Prilikom posjeta mjerodavnim institucijama, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dogovoren je nastavak suradnje u projektu upućivanja asistenta u nastavi (Teacher Assistant Program) u Viktoriju, a također se razgovaralo o mogućnostima i načinima sustavne potpore učenju hrvatskoga jezika u školi Holy Family. Izaslanstvo je posjetilo i Učiteljski fakultet u Zagrebu.

Na sastanku u Hrvatskoj matici iseljenika predsjednica Perinac je zamolila HMI za potporu pri predlaganju dvaju hrvatskih uglednih kulturnih djelatnika i aktivista iz Australije – gospode Artura Nalisa i Tomislava Starčevića – za najviša državna odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, koja bi im se dodijelili posmrtno za njihove zasluge i doprinose za priznanje hrvatskoga jezika te promicanje hrvatskog kulturnog nasljeđa u Australiji.

Također se razgovaralo o potrebi da se ponovi projekt Hrvatski dani za djecu, mladež i učitelj, koji je Hrvatska matica iseljenika, uz potporu MZO-a, organizirala u veljači 2009. u školama Holy Family i Victorian School of Languages. Tada su vrsni učitelji i mentori za inojezični hrvatski iz Hrvatske, osim neposrednog rada s djecom, nazočili i samoj nastavi hrvatskoga jezika prema programu škola osvjedočivši se u izuzetnu kvalitetu programa.

Zahvalivši dragim gostima na dolasku, kao i na svemu što čine za dobrobit hrvatske zajednice u Australiji, v.d. ravnateljice Mirjana Ana-Marija Piskulić podržala je inicijative, kao i potrebu da se za ostvarivanje programa učenja hrvatskoga jezika u školi Holy Family pronađe najbolje moguće rješavanje unutar obaju sustava, hrvatskoga i australskoga.

Tekst: Lada Kanajet Šimić; Fotografije: Snježana Radoš