Izaslanstvo je vodio Frank Merlino, ravnatelj Victorian School of Languages, a činili su ga Brian Everett, ravnatelj Holy Family School, te Katica Perinac, predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji

 

Izaslanstvo škola iz australske države Viktorije, u kojima se na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini podučava hrvatski jezik, posjetilo je 10. listopada Hrvatsku maticu iseljenika. Izaslanstvo koje je vodio Frank Merlino, ravnatelj Victorian School of Languages, a u kojemu su još bili Brian Everett, ravnatelj Holy Family School, te Katica Perinac, predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji, susrelo se s ravnateljem HMI-a mr. sc. Marinom Knezovićem. Sastanku su prisustvovali i Milan Bošnjak, voditelj Odjela za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Lada Kanajet Šimić, voditeljica Matičina Odjela za školstvo, znanost i šport te dr. sc. Lidija Cvikić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednica Perinac je iznijela kratak pregled povijesti hrvatskoga školstva u Australiji, s naglaskom na sadašnji trenutak. Nastava hrvatskog jezika u školama Viktorije integrirana je u redovnu nastavu, učenici imaju mogućnost učenja hrvatskog jezika od samog polaska u školu, dakle od šeste godine života sve do završnog, dvanaestog razreda kada se nudi i mogućnost polaganja završnog ispita iz hrvatskog jezika koji je ujedno i  temelj za nastavak bilo kojeg studijskog programa. Najvažnije institucije su upravo  Victorian School of Languages iz Melbournea, koja okuplja sve subotnje škole hrvatskoga jezika, te Holy Family Primary School Bell Park u Geelongu, jedinstvena osnovna škola u svijetu budući da je u njoj hrvatski jezik integriran u nastavu kao obvezni predmet, još od davne 1978.

Ukoliko hrvatski više ne bude na listi 11 važnih jezika u Australiji, nastavak ovog programa mogao bi doći u pitanje. Ravnatelj Knezović je podržao održavanje ovog kvalitetom dokazanog programa te izrazio nadu da će mjerodavne institucije, kako u Hrvatskoj tako i u Australiji, pokazati posebnu osjetljivost i razumijevanje za sustavno rješavanje ovog važnog područja djelatnosti Hrvata u Australiji.

viktorija 121011-2

Budući da Victorian School of Languages, kao jedna od vodećih škola stranih jezika u svijetu (nudi 54 jezika) ima odjel zadužen za online nastavu, poseban dio sastanka bila je prezentacija e-tečaja hrvatskoga jezika HiT-1, koji je nastao u suradnji HMI-ja, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra Srce. O radu na tečaju te njegovoj primjeni u praksi nazočne je informirala dr. sc. Lidija Cvikić, koja je jedna od autorica i voditeljica tečaja.

Tekst: Lada Kanajet Šimić