U Savjetu Hrvati u BiH imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo 29 predstavnika

U ponedjeljak, 18. prosinca u Zagrebu je započela prva sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Pozdravljajući nazočne, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako vjeruje da će zaključci i prijedlozi formulirani na ovoj sjednici pridonijeti statusu Hrvata koji žive izvan Hrvatske.
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je kako je Savjet osnovan kako bi se svake godine okupili i razmotrili gdje stojimo i vidimo kakav je status hrvatskog naroda u domovini i svijetu ! i kada to učinimo – zaključimo što želimo postići u idućem razdoblju“, poručio je Milas.
U nastavku sjednice, izabrani su predsjednik i potpredsjednici Savjeta.
Ivan Grbešić, pripadnik druge generacije hrvatskog iseljeništva u Kanadi izabran je za predsjednika 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.
Miljana Glamuzina izabrana je za potpredsjednicu Savjeta kao predstavnica hrvatskog naroda u BiH, a Ivan Gugan iz Mađarske izabran je za potpredsjednika Savjeta kao predstavnika hrvatske manjine u Mađarskoj. Luka Budak iz Australije izabran je za potpredsjednika Savjeta kao predstavnik hrvatskog iseljeništva iz prekooceanskih zemalja, a Ruža Studer Babić iz Švicarske izabrana je za potpredsjednicu Savjeta kao pripadnica hrvatskog iseljeništva iz europskih zemalja.
Uz izbor predsjednika i potpredsjednika 2. saziva Savjeta, na sjednici će se razmatrati mogućnosti unaprjeđenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica. Poseban naglasak bit će stavljen na dio vezan uz mogućnosti unapređenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske, mogućnostima suradnje u okviru EU fondova, postupak dobivanja državljanstva i druga statusna pitanja.
Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako Hrvati u BiH imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo – 29 predstavnika. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u RH.
(www.hrvatiizvanrh.hr</a>)”