HIDIS je specijalizirani stručni, znanstveni i jedinstveni skup koji se bavi temama vezanim za poučavanjem i proučavanjem hrvatskog kao drugog i stranog jezika. Brojna izlaganja na ovogodišnjem skupu zasigurno će dati značajan doprinos podučavanju inojezičnoga hrvatskoga, a time i pridonijeti daljnjem njegovanju i očuvanju hrvatskog jezičnog identiteta u hrvatskim zajednicama u svijetu

 

U organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika Hrvatskog filološkog društva i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od 19. do 20. prosinca 2012 održan je IV. međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik (IV. HIDIS). 

HIDIS se bavi poučavanjem i proučavanjem hrvatskoga onih koji ga uče kao neizvorni govornici te na jednome mjestu okuplja teoretičare učenja i usvajanja jezika, lektore i nastavnike hrvatskoga kao stranoga i drugoga na hrvatskim i inozemnim obrazovnim ustanovama. 

Svečano otvaranje skupa održano je u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje se odvijao i najveći dio dvodnevnoga programa. Pedesetak sudionika skupa su u ime organizatora pozdravile predsjednica Programskog odbora HIDIS-a dr. sc. Zrinka Jelaska, pročelnica Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Lahorka Plejić Poje, predsjednica Hrvatskog filološkog društva dr. sc. Ivana Vidović Bolt, voditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport HMI-ja Lada Kanajet Šimić te predsjednica Organizacijskog odbora HIDIS-a dr. sc. Lidija Cvikić.

Nakon pozdravnih riječi uslijedio je rad u dvije sekcije, a sadržavao je sljedeće teme: struktura hrvatskoga jezika: rječnik i gramatika; hrvatski kao drugi, nasljedni i strani jezik; istraživanja inojezičnoga hrvatskoga; poredbeni opis hrvatskoga i drugih jezika; ovladavanje inojezičnim hrvatskim; poučavanje hrvatskoga; nastava i priručnici inojezičnoga hrvatskoga; ovladavanje hrvatskim i nove tehnologije; procjenjivanje, provjeravanje, vrjednovanje ovladanosti hrvatskim; psiholingvistička i neurolingvistička istraživanja hrvatskoga kao J2 i pojedinačne razlike učenika i strategije učenja.

Prvoga dana skupa u Hrvatskoj je matici iseljenika organizirano predstavljanje knjiga koje se bave inojezičnim hrvatskim. Tom je prigodom sudionike skupa pozdravio ravnatelj HMI-ja mr. sc. Marin Knezović posebno naglasivši izuzetnu profesionalnost, predanost poslu i visoke rezultate kao stalne vrijednosti svih onih koji se danas bave ovim važnim interdisciplinarnim područjem.
HIDIS je specijalizirani stručni, znanstveni i jedinstveni skup koji se bavi temama vezanim za poučavanjem i proučavanjem hrvatskog kao drugog i stranog jezika. Brojna izlaganja na ovogodišnjem skupu zasigurno će dati značajan doprinos podučavanju inojezičnoga hrvatskoga, a time i pridonijeti daljnjem njegovanju i očuvanju hrvatskog jezičnog identiteta u hrvatskim zajednicama u svijetu.

Tekst: Lada Kanajet Šimić