Film je uvršten u službenu selekciju međunarodnog Ischia film festivala koji se održava od 29. lipnja do 6. srpnja ove godine na otoku Ischia, gdje će se natjecati za jednu od nagrada. Projekcija filma je na programu 4. srpnja u 23.10 sati u prostoru Terrazza del Convento

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike scenarista i redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog Ischia film festivala koji se održava od 29. lipnja do 6. srpnja ove godine na otoku Ischia u Italiji. Film će se natjecati za jednu od nagrada festivala, a projekcija filma je na programu 4. srpnja u 23.10 sati u prostoru Terrazza del Convento jednom od impresivnih arhaičnih prostora gdje se održavaju projekcije filmova.

Svake godine ovaj festival predstavlja izbor filmova iz cijelog svijeta koji su značajni za istaknuti kulturalni identitet u određenom teritoriju koji prikazuju u okviru audiovizualne naracije. Festival ima važnu ulogu u zaštiti kulturne i krajobrazne osobitosti i raznolikosti područja kojima se filmovi i autori bave a cilj im je promovirati ih kroz audiovizualni medij.

Kako dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, posebna pažnja usmjerena je na područje Subotice i Vojvodine. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić.
Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osamljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac “Slamarke divojke”, po nekima i jedan od najboljih i antologijskih hrvatskih dokumentarnih filmova.
Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih (Duh u močvari) i nagrađivanih dokumentarnih filmova (Plašitelj kormorana, Bunarman) koji je inače i sam rodom iz Subotice, gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno. Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same “divojačke” slike. Poruka je jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život.

Ovaj film nedavno je nagrađen prestižnom nagradom Gold Camera za najbolji dokumentarni film u Los Angelesu, premijerno je prikazan na festivalu Zagrebdox prošle godine, a sudjelovao je na niz domaćih i stranih festivala i dobio više uglednih nagrada.

Više o filmu

Trailer filma i embed code

Više o sudjelovanju filma na festivalu