Dokumentarni film “Od zrna do slike” redatelja Branka Ištvančića rađen u koprodukciji između Hrvatske i Srbije osvojio je nagradu Grand Prix za najbolji film na Međunarodnom festivalu etnografskog filma koji se održavao od 14. do 16. lipnja ove godine u mjestu Zlatna u Rumunjskoj.

Ovaj festival ima za cilj širenje nacionalne kulture i tradicije kroz promicanje filmskih umjetnika, a kao jedini etnografski filmski festival u Rumunjskoj pomaže u izgradnji i educiranju nezavisnog filmskog stvaralaštva, otkrivanju novih talenata i promicanju razmjene kulturnih vrijednosti s drugim zemljama.

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, a ostali sudionici filma su povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović i publicist Naco Zelić iz Subotice.

Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osamljenost i obespravljenost pripadnika hrvatske manjinske zajednice koja živi u multikulturalnoj Vojvodini te potiče na potrebu obnavljanja ove svjetski originalne vještine i kulturne baštine koja postupno odumire i nestaje. Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac “Slamarke divojke”, po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova uopće.

Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih (“Duh u močvari”, 2006.) i nagrađivanih dokumentarnih filmova (“Plašitelj komorana”, 1998., “Bunarman”, 2003.), koji je inače i sam rodom iz Subotice gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno. Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same divojačke slike. Stoga, poruka filma je jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život.

Dokumentarni film “Od zrna do slike” nedavno je nagrađen prestižnom nagradom Gold Camera za najbolji dokumentarni film u Los Angelesu, premijerno je prikazan na festivalu ZagrebDox prošle godine, a sudjelovao je na nizu domaćih i stranih festivala i dobio više uglednih nagrada.

Više o festivalu

Trailer filma i embed code za objavljivanje: http://vimeo.com/2376970

Više o filmu