Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji središnje su figure ovoljetne  izložbe u Dubrovniku, koju sa zanimanjem razgledaju broji iseljenici čiji je godišnji odmor u starome kraju neizostavna pojava.

Izložba o slavnim Sorkočevićima u Kneževu dvoru, koja je otvorena 29. srpnja bit će otvorena do 18. listopada ove godine. Dokumentarna izložba “Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji” priređena je u povodu 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvoga hrvatskog simfoničara. Izložba “Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji” koncipirana je u nekoliko tematskih cjelina koje se bave životom, diplomatskim i glazbenim radom Luke i Antuna Sorkočevića, ocem i sinom, te njihovom glazbenom ostavštinom s posebnim osvrtom na njihov simfonijski opus, komorne i vokalne skladbe. Riječ je o središnjoj ovogodišnjoj izložbi Dubrovačkih muzeja na kojoj je predstavljeno oko 140 predmeta, ponajviše notne građe – notnih artefakata te arhivskih dokumenata i knjižne građe, predmeta likovne i primijenjene umjetnosti te suvremenih notnih izdanja i nosača zvuka.
Dubrovački muzeji tom izložbom nastavljaju brendirati Dubrovnik povezujući ga s njegovim povijesnim velikanima i povijesnim događajima. Početak je bio 2011. godine izložbom posvećenom Ruđeru Boškoviću u povodu 300. obljetnice njegova rođenja. Godina 2012. u Dubrovačkim muzejima bila je obilježena izložbom koja je slavila dubrovačkoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, a 2013. godine izložba je bila posvećena jednom od najvećih Dubrovčana Stjepanu Gradiću u povodu 400. obljetnice njegova rođenja.
Ovoljetna izložba daje sažet pregled političkih, gospodarskih i kulturnih prilika u Dubrovniku u drugoj polovici 18. stoljeća, domaće i strane posjetitelje upoznaje s glazbenom kulturom Dubrovačke Republike, rodom Sorkočevića i njihovim doprinosom kulturnoj baštini Dubrovnika, mjestom i ulogom Luke Sorkočevića u hrvatskoj i europskoj glazbi 18. stoljeća, njegovom suradnjom s Julijem Bajamontijem te vezama s Haydnom, Glueckom i Metastasijem.

Priredila: V. K.