Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović u interviju za podgorički dnevni list Pobjeda kazala je da će joj jedan od najvažnijih poslova biti jačanje veza između Crne Gore i Hrvatske

Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović u interviju za podgorički dnevni list Pobjeda kazala je da će joj jedan od najvažnijih poslova biti jačanje veza između Crne Gore i Hrvatske.
Nedavno je, nakon izbora, hrvatskim medijima izjavila: „Svoj ulazak u Vladu Crne Gore na mjestu ministrice vidim kao još jedan dokaz da je Crna Gora odlučna na svom europskom putu, dokazujući i ovim činom da je multietnička i multinacionalna država. Kao ministrica, svakako ću, kao i do sada, raditi na prepoznatljivosti Crne Gore kao takve države, ističući manjinska prava i u okvirima svojih mogućnosti pridonositi da približavanje europskim integracijama bude brže i prepoznatljivije. Na mjesto ministrice nisam došla slučajno, nego zasluženo. I tu će se, sigurna sam, rad Hrv
atske građanske inicijative i dalje nastaviti u smjeru integrativnog zajedništva unutar same države, na dobro svih njezinih građana“.
Za Pobjedu, nešto više od mjesec dana nakon izbora, ministrica Vučinović govori što zapravo u Vladi radi ministar bez portfelja, o svojim prioritetima kada je u pitanju suradnja sa susjednom Hrvatskom, posebno Dubrovnikom, političkom programu Hrvatske građanske inicijative, poziciji i utjecaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, o Tivtu kao najperspektivnijoj općini u Crnoj Gori, o kolegama iz Jadranskog brodogradilišta Bijela…
Pobjeda : Što su osnovni ciljevi definirani u političkom programu Hrvatske građanske inicijative?
Vučinović: U osnovi to je da očuvamo identitet, kulturu i običaje manjine koju predstavljamo, ali to činimo i na dobrobit svih drugih građana. Koncept nam je također da tu našu politiku vodimo kroz legitimnu vlast. Želimo biti u vlasti i dijeliti odgovornost djelovanja u toj vlasti. Od početka sam na tome inzistirala i, evo, sada se to ostvarilo.
Pobjeda: Hrvata je, prema posljednjem popisu, nešto više od 6.000 u Crnoj Gori. Riječ je prilično malobrojnoj zajednici. Kako danas ocjenjujete njenu poziciju i ulogu u državi?
Vučinović: Vidite, svakog dana je sve bolje. Kako za našu manjinu, tako i za sve građane Crne Gore. Naravno, i našu manjinu, kao i druge građane Crne Gore, pogađa i ova ekonomska kriza, i nezaposlenost i svi drugi problemi koje danas imamo. Mi ne predstavljamo nikakav izuzetak, mi smo dio crnogorskog društva, ali smo tu da uradimo sve da to popravljamo, da se borimo da što više predstavnika naše manjine uđe u izvršnu vlast. Praktično, zalažemo se samo za ono za što se bore i druge nacionalne stranke u Crnoj Gori. Mi jesmo brojčano najmanja stranka u Crnoj Gori, predstavljamo po brojnosti najmanju etničku grupu u Crnoj Gori, ali zaista moram kazati, to radimo sa velikim uspjehom, pogotovu u ovih posljednjih deset godina, otkako smo na crnogorskoj političkoj sceni. O Hrvatima se danas na drugačiji način priča, o njima se mnogo više zna. Moram reći da smo preko naših zastupnika i našom ukupnom aktivnošću postigli da danas na izbore možemo izaći sa samostalnom listom i da imamo realne izglede da uđemo u državni parlament. To je možda bilo nezamislivo prije desetak godina, ali danas je politička realnost.
Pobjeda: Sve boljem pozicioniranju Hrvata u Crnoj Gori svoj snažan pečat dao je i pokojni don Branko Sbutega za svog života. Dijelite li to mišljenje?

Vučinović: Apsolutno se slažem s vama. I doista mi je žao što je don Branko Sbutega svoj životni vijek završio relativno mlad. Uvijek kažem da smo od njega imali što naučit. Da je danas živ, sigurno bi bio naša velika potpora. On je to još za svog života radio najbolje, ali danas bi sigurno ta njegova energija, ta njegova potpora bila dragocjena za sve ono što mi sada radimo. On je to mogao i zbog svog obrazovanja, i zbog svog humanog djelovanja, i zbog svoje odanosti Crnoj Gori… Opširnije http://www.radiodux.me