Smrt Vladimira Herzoga ( 1937.- 1975.) imala je veliki utjecaj na brazilsko društvo i početak demokratizacije najveće južnoameričke države, a on je postao simbolom borbe za slobodu i pravdu. Godine 2009. osnovan je Institut koji nosi njegovo ime i koji dodjeljuje nagradu novinarima i aktivistima koji su se iskazali u borbi za ljudska prava

Brazilska nogometna legenda Romario (47), koji je zastupnik u državnom parlamentu, zatražio je ostavku predsjednika Nogometnog saveza Brazila, 80-godišnjeg Josea Marije Marina, kojeg smatra suodgovornim za smrt novinara Vladimira Herzoga u vrijeme vojne diktature. Vladimir Herzog je podrijetlom iz Hrvatske, a u listopadu 1975., u dobi od 38 godina, postao je žrtva vojne diktature.
Romario tvrdi da je José Maria Marin, uoči uhićenja Herzoga, na brazilskoj televiziji dao podršku akcijama protiv opozicije. Romario je NS Brazila predao peticiju sa 55.000 potpisa protiv Marina, a koju su potpisali brojni poznati Brazilci. José Maria Marin, koji je na čelo Nogometnog saveza došao u ožujku 2012., odbacio je optužbe, istaknuvši da se radi o lažima kako bi se destabilizirao Savez.
Vladimir Herzog rođen je 1937. u Osijeku u židovskoj obitelji, koja je početkom 1940-ih emigrirala u Brazil kako bi se spasila od progona ustaških vlasti. U Brazilu je bio ugledni novinar, sveučilišni profesor i književnik, a u listopadu 1975., u dobi od 38 godina, postao je žrtva vojne diktature. Dok je bio glavni urednik na televizijskoj postaji TV Cultura uhitila ga je tajna policija koja ga je mučila do smrti, a potom su tvrdili da je izvršio samoubojstvo.
Njegov sin, Ivo Herzog, tek je nedavno dobio smrtovnicu u kojoj je ispravno naveden uzrok smrti, odnosno da ga je ubila vojna hunta, koje vladala Brazilom od 1964. do 1985. godine. Smrt Vladimira Herzoga imala je veliki utjecaj na brazilsko društvo i početak demokratizacije najveće južnoameričke države. Herzog je postao simbol borbe za demokraciju, slobodu i pravdu.
Godine 2009. osnovan je Institut Vladimira Herzoga, koji promovira ulogu novinara i novih medija u demokratskom društvu. Također, Institut dodjeljuje nagradu Prêmio Jornalistico Vladimir Herzog de Anistia e Direitos Humanos, koja nosi njegovo ime a dodjeljuje se novinarima i aktivistima koji su se iskazali u borbi za ljudska prava.
(Hina/Jutarnji list)