Njemačko-hrvatska zajednica Karlsruhe već tradicionalno je obilježila Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske svečanošću u prekrasnom prostoru dvorca Karlsburg. Pod pokroviteljstvom veleposlanika RH u Njemačkoj, dr. Mira Kovača, i ove godine okupili su se brojni uglednici iz političkog, gospodarskog i društvenog života grada i okolice

Njemačko-hrvatska zajednica Karlsruhe već tradicionalno je obilježila Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske svečanošću u prekrasnom prostoru dvorca Karlsburg. Pod pokroviteljstvom veleposlanika Republike Hrvatske u Njemačkoj, dr. Mira Kovača, i ove godine u čast priznanja Lijepe naše okupili su se brojni uglednici iz političkog, gospodarskog i društvenog života grada Karlsruhea i okolice.

Posebno vrijedi istaknuti nazočnost delegacije grada Rijeke koji usko surađuje s Karlsruheom u sklopu projektnog partnerstva koje je inicirano upravo zaslugama Njemačko-hrvatske zajednice na čelu s Mirjanom Diminić.

Gradonačelnik grada Karlsruhea Heinz Fenrich također je izrazio zadovoljstvo odličnom suradnjom i brojnim aktivnostima Njemačko-hrvatske zajednice.
„Veze s Hrvatskom su općenito jako dobre, a tome su uvelike pridonijeli i hrvatski radnici koji su sedamdesetih godina došli u naš grad i kojima pripadaju velike zasluge za izgradnju blagostanja u našem gradu. Danas u Karlsruheu živi više od dvije tisuće Hrvata. Ponosni smo na različitost u našem gradu, koja je u svakom pogledu istinski dobitak za ovu regiju“, rekao je Fenrich.
Njegov riječki kolega, Vojko Obersnel, također je zahvalio domaćinima, Njemačko-hrvatskoj zajednici, na suradnji i partnerstvu. Prisutnima se obratio i  Peter Friedrich (SPD), minisar za Bundesrat i europska i međunarodna pitanja pokrajine Baden-Württemberg.

Za glazbeni program tijekom još jedne odlično organizirane večeri u dvorcu Karlsburg bili su zaduženi sjajni umjetnici iz Rijeke, sopranistica Marijana Prohaska i pijanist Filip Fak koji su izveli djela Zajca, Gounda, Tijardovića, Straussa i Lehara.

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, dr. Miro Kovač, koji se uoči svečanosti u dvorcu Karlsburg, susreo i s bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom u Ludwigshafenu, istaknuo je velike zasluge cijelog njemačkog političkog spektra, od Kohla, Genschera i Schrödera do današnjih vlasti, za međunarodno priznanje Hrvatske i približavanje europskim institucijama. Najavlo je tijekom godine niz prigodnih događanja diljem Njemačke pod motom „Kroatien kreativ“, a naravno povodom priključenja Hrvatske Europskoj uniji.
Gala večer u Karlsruheu završena je prikazivanjem filma o ljepotama Istre, Kvarnera i Hrvatske te zajedničkim druženjem na izvrsnom hladnom i toplom buffetu sa specijalitetima iz cijele Hrvatske.

Među uzvanicima, osim onih već spomenutih, istaknimo Johannesa Junga (SPD), voditelja predstavništva Baden-Württemberga u Bruxellesu, prof. dr. Miljenka Dorića, koji je najzaslužniji za uspostavljanje odlične suradnje između Rijeke i Karlsruhea, generalnog konzula RH u Stuttgartu, Antu Cicvarića, zastupnike Bundestaga, Landtaga, regionalne i gradske političare i javne djelatnike. Uoči prijama u dvorcu Karlsburg, uzvanici iz Hrvatske i visoki gosti su se upisali i u zlatnu knjigu grada Karlsruhea. (http://www.crodnevnik.de)

Tekst: Edi Zelić