Priredbu u nekada hrvatskom selu Frelištof u južnoj Moravskoj organiziralo je Udruženje hrvatske manjine u Českoj Republici. Sveta misa bila je trojezična, a na hrvatskom je služio župnik Ratištofa, Ante Kolić. Misu su glazbeno pratile folklorna grupa Palava iz Nikišporka i ženski crkveni zbor iz Zagreba

 

U nekada hrvatskom selu Frelištof u južnoj Moravskoj u Českoj 1. rujna održali su tradicionalni hrvatski kiritof. Udruženje hrvatske manjine u Českoj Republici pozvalo je na priredbu s kulturnim poslijepodnevom i svetom misom. Tom prigodom predstavili su i knjige na hrvatskom jeziku.
Sveta misa u Frelištofu bila je trojezična, na njemačkom, češkom i hrvatskom jeziku. Na hrvatskom je služio župnik Ratištofa, Ante Kolić. Misu su glazbeno pratile folklorna grupa Palava iz Nikišporka i ženski crkveni zbor iz Zagreba. Nakon mise su se nazočni gosti prisjetilii teške sudbine moravskih Hrvata na različitim mjestima u selu.
Hrvate iz Frelištofa su komunisti nakon Drugog svjetskog rata raselili – isto kao i Hrvate iz Dobroga Polja i Prerave. Temu je opisala potpredsjednica Udruženja hrvatske manjine u Češkoj, Lenka Koprivova, u češkoj knjigi Tomáša Dvořáka, koju su na Hrvatskom kiritofu prezentirali. Predstavili su i malu knjižicu naslova „Sada ćeme se pominat hrvatski!“/Sada ćemo razgovarati hrvatski i dvojezičnu slikovnicu za djecu, čiji hrvatski naslov glasi „Kaden je …?“/Gdje je. U poslijepodnevnom kulturnom programu na kiritofu darivali su buttone-gumbiće s motivima iz Frelištofa i prodavali licitare s hrvatskim natpisima.
Godine 2011. u Frelištofu su slavili 80. obljetnicu posvećenja crkve. Župnik Branko Kornfeind je tom prigodom blagoslovio spomen-ploču u čast bečkoga slikara Othmara Ružičke. Prije dvije godine su u Zagrebu postavili izložbu o moravskim Hrvatima u okviru 45. međunarodne smotre folklora.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Pročitajte reportažu na stranici http://www.croatia.ch/kako/130906.php