Učiteljica hrvatskoga standardnoga jezika Jasna Rendulić svaki dan podučava u drugome od četiri hrvatskih sela: Devinskom Novom Selu, Hrvatskom Grobu, Čunovu (dom kulture) i Hrvatskom Jandrofu. Na Hrvatskoj katedri u Bratislavi profesor hrvatskoga jezika je lingvist prof. Miroslav Dudak, profesorica za književnost Alic Kuliková, a već treću godinu ondje je lektor Vice Šunjić

 

Učiteljica hrvatskoga standardnoga jezika Jasna Rendulić svaki dan podučava u drugome od četiri hrvatskih sela: Devinskom Novom Selu (OŠ), Hrvatskom Grobu (OŠ), Čunovu (dom kulture) i Hrvatskom Jandrofu (OŠ). Jasna Rendulić već 13 godina podučava hrvatski jezik u školi, a u Slovačku je došla lani. Ukupno podučava 80 djece u nižim razredima osnovne škole. U viši razredima je teže, jer zbog školskih obveza djeca teško moru pohađati hrvatski jezični tečaj.
Na temelju bilateralnoga sporazuma među republikama, Hrvatskom i Slovačkom, na razini ministarstva kulture i znanosti na Sveučilištu Komenský na Hrvatskoj katedri djeluje i lektor hrvatskoga jezika. Zapravo u Slovačkoj imaju već od 1992. lektorat a u okviru kojega podučava živi govornik hrvatskoga standardnoga jezika. Već treću godinu na Hrvatskoj katedri podučava Vice Šunjić, rodom iz zaleđa Splita. On je naslijedio Barbaru Petras-Horvat, koja je, uz ostalo, sudjelovala i u književnom naticanju Linak Hrvatskoga akademskoga kluba. Lektora na katedri plaća Slovačka, a učiteljicu hrvatskoga jezika plaća Hrvatska.
Na Hrvatskoj katedri profesor hrvatskoga jezika je lingvist prof. Miroslav Dudak, a profesorica za književnost je Alic Kuliková. Prof. Dudak je pripadnik slovačke manjine u Vojvodini. Mandat za lektorat traje tri godine. Vice Šunjić je skoro pri kraju svojega mandata, a dosad se posebno družio i s mladim Hrvatima u Jandrofu. Tako je otpjevao nekoliko dalmatinskih pjesama na hrvatskom balu 7. veljače u Jandrofu uz pratnju domaće grupe Briljanti. Vice Šunjić vraća se na Sveučilište u Zadar na Katedru za hrvatski jezik. Kazao je kako se svake dvije godine upisuju studenti za hrvatski, a postoji velik interes. Samo u prvoj godini ima 36 studenata hrvatskoga, koji će postati prevoditelji hrvatskoga jezika“.
(Hrvatske novine)