U sklopu obilježavanja Hrvatskoga dana, na kojem u su sudjelovali i učenici i nastavnici OŠ Lučac iz Splita, održan je i sat hrvatske kulture, jezika i povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola te nazočne učitelje i profesore. Materijale za taj sat, koji su pripremili dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., te Gordana Dobravac, prof., dostupan je na francuskom jeziku kako bi se njima i ubuduće mogli koristiti francuski kolege

 

U sklopu Festivala Hrvatske kulture u Francuskoj, Sabina Glasovac, savjetnica ministra sudjelovala je u Nici u obilježavanju Hrvatskog dana u francuskim školama. Bila je to prilika da se djeca školske dobi upoznaju s novom budućom članicom Europske unije te kako bi se dosadašnjoj obrazovnoj suradnji s Francuskom dao dodatni impuls.

Tijekom boravka savjetnica Glasovac posjetila je Akademiju u Nici, ustanovu koja je nadležna za rad svih obrazovnih ustanova u tom dijelu Francuske. U razgovorima je istaknuta vrlo dobra dosadašnja suradnja u području obrazovanja te su prepoznati brojni mogući budući projekti, a francuska je strana dostavila i popis škola koje su iznimno zainteresirane za uspostavu suradnje s hrvatskim partnerima. Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim bi se dodatno učvrstio okvir suradnje te definirala područja od osobitoga interesa za obje strane.

U sklopu obilježavanja Hrvatskoga dana, na kojem u su sudjelovali i učenici i nastavnici OŠ Lučac iz Splita, održan je i sat hrvatske kulture, jezika i povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola te nazočne učitelje i profesore. Materijale za taj sat, koji su pripremili dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., te Gordana Dobravac, prof., dostupan je na francuskom jeziku kako bi se njima i ubuduće mogli koristiti francuski kolege. Osim toga, održana je i međunarodna jedriličarska regata na kojoj je pobijedila ekipa OŠ Lučac.

Inače, održavanje Festivala hrvatske kulture proizlazi iz Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva čiji je temeljni cilj jačanje hrvatsko-francuskih odnosa, posebno u svjetlu francuske potpore Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Festival Hrvatske u Francuskoj Republici 2012. omogućava francuskoj javnosti bolje upoznavanje raznolikosti i bogatstva kako hrvatske kulturne baštine tako i suvremenih kretanja u svim područjima kulture i umjetnosti Republike Hrvatske, potiče razmjenu i umjetnički dijalog između dviju zemalja te otvara i produbljuje suradnju na mnogim područjima.
(http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=11999&sec=1933)