Ministrica Pusić razgovarala je s kolumbijskim Hrvatima o poboljšanju gospodarske suradnje, a potom odlazi u Čile u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić službeni posjet Kolumbiji nastavila je 26. 2. 2015. susretom s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je razgovarala o poboljšanju gospodarske suradnje između Kolumbije i Hrvatske te o prioritetima hrvatske vanjske politike, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Do 1. srpnja 2013. Hrvatska je bila koncentrirana na ulazak u EU, a nakon toga odlučeno je da se područje suradnje proširi i izvan okvira EU-a te da se osim na regiju, koja nam je uz EU i dalje u najužem krugu, koncentriramo i uspostavimo bolju suradnju s nekim zemljama izvan našeg kruga, rekla je Pusić upoznajući iseljenike s nekima od prioriteta vanjske politike. “Kolumbija je jedna od tih zemalja jer imamo dosta sličnosti, uključujući i neke probleme koji su nam slični i zato je jedna od prvih stvari koje je Hrvatska u Kolumbiji počela raditi, razminiranje”, rekla je Pusić i istaknula da “Hrvatski centar za razminiranje i u Kolumbiji kani napraviti jedan takav centar”.

Suradnja u brodogradnji, vojnoj industriji, razminiranju i transportu
S kolumbijskim dužnosnicima Pusić je razgovarala o suradnji u brodogradnji, a kolumbijska strana se zanimala i za riječne brodove i patrolne čamce koji bi mogli biti izgrađeni u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju MVEP-a. U završnoj je fazi i Ugovor o slobodnoj trgovini između EU-a i Kolumbije koji će Hrvatskoj olakšati poslovanje posebno u onim stvarima u kojima udaljenost nije bitna, poput brodogradnje i farmaceutske industrije.
Kao primjer moguće buduće suradnje, kaže se u priopćenju, nameće se i turizam jer je Hrvatsku u 2014. posjetilo nešto manje od 60.000 turista iz Brazila. Smatramo da nam Kolumbija može biti partner i u vojnoj industriji, razminiranju, ali i u transportu, te da imamo mogućnost razvijati suradnju sa zemljom koja raste, a to je i lokacija na kojoj dosad nismo imali puno suradnje, rekla je Pusić. “Vaša prisutnost ovdje i suradnja s vama posebno nam je zanimljiva i dragocjena jer ste vi Kolumbijke i Kolumbijci koji su ujedno i ljudi iz Hrvatske i imate veze s Hrvatskom. Taj kontakt nama znači lakšu komunikaciju i veću mogućnost kontakata i s gospodarstvom i s kulturom”, rekla je.
Ministrica Pusić boravit će u petak i subotu u Santiagu, glavnome gradu Čilea u kojem se održava konferencija o ženama na vlasti i u poziciji odlučivanja “Women in Power and Decision-making: Making a World of Difference”, u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet i organizacije UN Women, a na kojoj će osim čileanske predsjednice sudjelovati i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, predsjednica Litve Dalie Grybauskaite te brojne žene čelnice iz privatnog i javnog sektora, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Izvor: Hina/ MVIEP