U Podunavsko-švapskom muzeju bit će postavljena izložba „Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske“ i popratni program koji su dio festivala Kroatien Kreativ 2013 čiji su pokrovitelji ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, ministar kulture SR Njemačke Bernd Neumann i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Miro Kovač

U Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu će od 26. travnja do 23. lipnja biti postavljena izložba „Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske“ i popratni program koji su dio festivala Kroatien Kreativ 2013 čiji su pokrovitelji ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, ministar kulture SR Njemačke Bernd Neumann i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Miro Kovač.
Povijesna važnost ulaska Hrvatske u EU bila je povod za pripremanje izložbe o njezinoj povijesti. U središtu izložbe stoji prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj i koncept Hrvatske kao „Europe u malom“. Prvi dio izložbe čine izlošci iz Njemačkoj zasad slabije poznate istočne regije Hrvatske: Baranje, Slavonije i Srijema. Izložba obuhvaća svu širinu hrvatskog kulturnog nasljeđa počevši od prapovijesti preko Rimljana, Slavena i Turaka do 21. stoljeća. Drugi dio izložbe je posvećen kulturnim i prirodnim ljepotama hrvatske obale, hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a te Zagrebu kao političkom, kulturnom i gospodarskom središtu zemlje.
U Podunavsko-švapskom muzeju za to se vrijeme također može vidjeti izložba “Traženje tragova“ osječkog fotografa Damira Rajlea koji od 1999. godine prati njemačke tragove u Istočnoj Hrvatskoj pokazujući svojim fotografijama ujedno kako se regija razvijala u posljednjih desetak godina. Uz svaki od izložaka se nalaze korespondirajući citati iz djela Ludwiga Bauera, Delimira Rešickog, Ivane Šojet-Kuči i drugih hrvatskih autora.
Uz izložbu predviđen je i program književnih čitanja u Podunavsko-švapskom muzeju koji započinje 28. travnja 2013. čitanjem djela Delimira Rešickog i Stanka Andrića impregniranih Slavonijom. Povijest njemačke manjine u Hrvatskoj ilustrirat će romani u kojima se prikazuje život tri naraštaja Hrvata njemačkog podrijetla: Ludwig Bauer će se predstaviti Kratkom kronikom porodice Wieber, a Ivana Šojat-Kuči romanom Unterstadt iz kojih će čitati 12. svibnja 2013. Posljednji će se 20. lipnja 2013. predstaviti Zoran Ferić s prijevodom svog romana Starost je došla 23. svibnja 2010., oko 11 sati na njemački jezik.
Okrugli stol „Hrvatska – zemlja iza kulise Jadrana“ na kojoj će diskutirati austrijski novinar i stručnjak za Jugoistočnu Europu, Norbert Mappes-Niediek, prof. dr. Carl Bethke i ekonomist dr. Siniša Kušić održat će se14. svibnja. Povod za okrugli stol je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a razgovarat će se o bremenitoj povijesti Hrvatske i njezinim potencijalima u budućnosti. Okrugli stol će moderirati novinarka Elisabeth Zoll.
Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. izložba će biti postavljena u prostorima Delegacije Europske unije u Berlinu, a planira se i postavljanje u Osijeku, Vinkovcima te Pečuhu.
Projekt su organizirali Podunavsko-švapski muzej, Gradski muzej Vinkovci, Muzej Slavonije i Njemačka zajednica – zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka. Kuratorica cjelokupnog programa Kroatien Kreativ 2013 koji obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju je Alida Bremer.
Domaćin svih događanja je Podunavsko-švapski muzej (Donau-Schwäisches Zentralmuseum) koji se nalazi u njemačkom Ulmu u Schillerstraße 1.
(http://www.min-kulture.hr)