U svrhu priprema za 2015. kada će se Hrvatska, kao i svaka zemlja – gost, predstaviti velikom izložbom ilustracija, ove će godine na hrvatskom štandu biti postavljena izložba Knjiga – Skulptura. Svaka knjiga će predstavljati jedan hrvatski grad, a svaki će ga umjetnik prikazati na svoj način

Nakladnici hrvatske dječje knjige, pisci i ilustratori nastupiti će po osmi put na Sajmu dječje knjige u Bologni, od 25. – 28. ožujka 2013. Sajam ove godine slavi 50. godina, a Hrvatska je započela sa pripremama za 2015. kada će biti zemlja-gost u Bologni.
U svrhu priprema za 2015. na hrvatskom će štandu u paviljonu 30 (D1) biti postavljena izložba KNJIGA – SKULPTURA. Svaka knjiga će predstavljati jedan hrvatski grad, a svaki će ga umjetnik prikazati na svoj način.
Zagreb – Barbara Zlopaša, Bjelovar – Irena Jukić Pranjić, Rijeka – Zdenko Bašić i Saša Jantolek, Pula – Margareta Peršić, Osijek – Dražen Jerabek, Slavonski Brod – Tomislav Tomić, Vukovar – Andrea Petrlik Huseinović, Varaždin – Jelena Brezovac i Maja Vrban, Zadar – Ana Kadoić, Šibenik – Zdenka Bilušić, Split – Hana Lukas Midžić i Dubrovnik – Ivana Guljašević.
Predstavljanje ilustratora izuzetno je važno, jer će se 2015. godine Hrvatska, kao i svaka zemlja – gost, predstaviti velikom izložbom ilustracija.
U Bolognu putuju tri autora: Saša Jantolek, koji je ove godine autor naslovnice kataloga, Margareta Peršić i Zdenka Bilušić, te Koraljka Kos Jurčec koja će predstaviti HBI – Hrvatski bijenale ilustracije. Osim knjige-skulpture, svaki će se ilustrator na svoj način predstaviti u katalogu. Uz ilustratore u katalogu će biti predstavljeni i pisci knjiga za djecu, te nakladnici.
Na štandu će se predstaviti nakladnici Algoritam, Dječja knjiga, Evenio, Ibis grafika, Kašmir promet, Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Naklada Uliks, Naša djeca i VBZ. Osim tiskanoj knjizi, velika pažnja će biti posvećena i digitalnoj knjizi, realizirana uz pomoć Planeta 9. Voditelj programa je Kašmir Huseinović.
Programski dio nastupa potpomognut sredstvima Ministarstva kulture RH organizira Hrvatska dječja knjiga – Grupacija nakladnika hrvatske dječje knjige.
(MV Info)