Mate Čutura iz Zagreba ponosan je na činjenicu što se u njegovim rukama na svečanoj bini u Rio de Janeiru tijekom dočeka pape Franje stalno vijorila jedino hrvatska zastava

 

Hrvatska zastava koja se ponosno vijorila na najistaknutijem mjestu svečanoga dočeka pape Franje na Copacabani u četvrtak 25. srpnja bila je u rukama hrvatskog predstavnika Mate Čuture, župljanina župe sv. Nikole Biskupa u zagrebačkom Stenjevcu. Iznoseći svoje dojmove, istaknuo je:
“Sav se trud isplatio. Obučen u šestinsku narodnu nošnju držao sam u rukama hrvatsku zastavu tako da su je svi mogli vidjeti. Vožnja taksijem, pješačenje, probijanje kroz gužvu, sve je to neusporedivo u odnosu na radost koju sam tada osjećao u srcu. Mene se nije moglo vidjeti jer sam bio zajedno s predstavnicima drugih naroda te volonterima, ali se zato zastava vidjela. Drugi su predstavnici bili obično obučeni, neki su imali jednostavan znak, poput Meksikanca koji je imao veliki šešir, a neki su imali svoju nacionalnu zastavu prebačenu preko leđa. Ja sam imao štap za zastavu i Bogu hvala, unio sam ga bez problema na binu sa sobom. Mislio sam da neću moći, ali probao sam i na svu sreću, prošlo je. Iznimna mi je čast bila predstavljati domovinu pred tolikim svijetom. Naša zastava bila je, koliko sam uspio čuti, non-stop u kadru a televizijski prijenos išao je po cijeloj kugli zemaljskoj. Pokraj mene je bio i brazilski predstavnik sa zastavom, ali je nije stalno držao podignutu. U Brazilu nismo mi Hrvati bili organizatori, a hrvatska zastava bila je u prvom planu, to je poseban osjećaj”, rekao Mate Čutura, zahvaljujući Uredu za mlade Hrvatske biskupske konferencije i djelatnici Ureda Ivani Čogelja koja je uspjela srediti sve formalnosti i dobiti akreditaciju za pristup na svečanu binu u neposrednoj blizini pape Franje.
Pripreme za to sudjelovanje počele su davno prije polaska na hodočašće u Rio de Janeiro. Prema traženim propozicijama, Ured za mlade trebao je iz Zagreba poslati podatke o izabranim predstavnicima u Rio de Janeiro za dva događaja: za doček pape Franje i za bdjenje s papom Franjom u subotu 27. srpnja. Nakon što se tristotinjak Hrvata na Copacabani radovalo s Čuturom 25. srpnja, Hrvatsku će na bdjenju u subotu, u neposrednoj blizini Svetoga Oca, predstavljati Sunčica Biškup iz župe sv. Vida u Varaždinu.
Izvor: Ika