Na pozornici u Aveniji de Mayo nastupili je folklorna plesna skupina “Proljeće”, Mala škola, ženska klapa “Valovi”, “Zrinski” i Tango HR iz San Justa, “Vjetar i more” iz Comodoro Rivadavije, sopranistica Greta Ciklić iz Cordobe i “Jorgovan” iz Dock Suda

Ovo je treća godina zaredom da grad Buenos Aires pruža priliku hrvatskoj zajednici, da na glavnom gradskom trgu održi i prikaže argentinskoj publici svoju kulturu, glazbu,folklor, ples i gastronomiju.

Događaj nazvan B.A. slavi Hrvatsku zbio se 3. studenoga, od 12,oo do 18,00 sati, na Aveniji de Mayo, gdje je bila postavljena velika pozornica. U podne je policijski orkestar svirao argentinsku pa hrvatsku himnu, a u pjesmi je sudjelovala i mnogobrojna razdragana publika.

Nakon pozdravnoga govora predstavnika grada, koji je pohvalio
utjecaj hrvatske zajednice u razvoju Argentine, te osobito istaknuo da ga veseli vidjeti i potomke Hrvata iz raznih pokrajina Republike Argentine. Govor je održala i opunomećena ministrica Duška Paravić, koja je pohvalila dugogodišnji rad hrvatskih iseljenika kojim su sačuvali svoju kulturu, jezik i običaje kroz nekoliko generacija.

Događaj je organizirao Hrvatski međudruštveni odbor u Argentini, uz koordinaciju s Direccion de Relaciones Institucionales Vlade grada Buenos Airesa i uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske. Prisustvovali su veleposlanik RH Željko Belaj, opunomoćena ministrica Duška Paravić, predstavnik grada Buenos Airesa Lic. Julio Croci i duhovni ravnatelj fra Jozo Peranić.

Predsjednica Hrvatskog međudruštenog odbora u Argentini pozdravila je i zahvalila svim prisutnima koji su radili i organizirali ovaj događaj, pod vodstvom dr.Jelene Nadinić.

Bilo je ondje nekoliko mjesta gdje su se prodavala tipična hrvatska jela, mogli su se kupiti razni hrvatski suveniri, a promovirao se i turizam- posjet Hrvatskoj i Međugorju.

Bilo je lijepo vidjeti toliko mladih i starijih u hrvatskim majicama, nošnjama, mnogo hrvatskih potomaka druge i treće generacije, kao i Argentinaca koji su bili oduševljeni događajem.

Na početku je nastupilo Društvo hrvatskih srednjoškolaca i sveučilištaraca, folklorna plesna skupina “Proljeće”, koji djeluju u Katoličkom središtu Sv. Nikola Tavelić. Bila je to odlična izvedba slavonskih plesova pod vodstvom Nataše Duić. Iz Središta, koje predvodi fra Josip Peranić, nastupili su i najmlađi – Mala škola. Izveli su plesove i pjesme pod vodstvom Ljilje Vlaho i Marije Dujmović’ i oduševili prisutne.

Iz San Justa, pokrajine B.A. nastupile su dvije folklorne grupe “Zrinski” i Tango HR.”Zrinski” je prije 50 godina osnovala Zagrepčanka Jasna Muller Terrazas, a sada ga vodi njen sin Guillermo Terrazas. Publici su podarili puno plesa i jedan potpurri hrvatskih pjesmama. Plesna grupa Tango HR. je izvrsno izvela tango plesove.
Ženska klapa “Valovi” otpjevala je nekoliko pjesama, od kojih ističem pjesmu Cetina. Najveća folklorna skupina, grupa od 25 plesača s dalekog juga Argentine, iz Comodoro Rivadavije, “Vjetar i more”,izveli su sedam plesova, pod vodstvom Norme Cajal. Djeluju već 18 godina.

Hrvatski dom grada Cordobe, najpoznatijim hrvatskim pjesmama, predstavila je vrsna i iskusna pjevačica, sopranistica Greta Ciklić.

Folklorna grupa “Jorgovan” iz Dock Suda, koja je navršila 60 godina osnutka, otpjevala je jedan potpurri poznatih i starih melodija.

Veliko iznenađenje stiglo je iz Hrvatske- klapa Kastav iz Kastva u Istri. Stigli su u Buenos Aires na svjetski festival koji se održavao u gradu. Nastupom su oduševili sve prisutne.

Tekst: Vjera Bulat; Fotografije: Stella Hubmayer