Tekst  Marina Knezovića o seljenju Hrvata u područje zapadnog Sibira objavljen je u prosinačkom, tiskanom izdanju „Matice“ a na portalu će uskoro biti dostupan i online

Hrvatska matica iseljenika bavi se brojnom i raznolikom baštinom Hrvata izvan Hrvatske. Veliki dio te baštine je slabo ili nikako poznat, kako stručnoj tako i široj javnosti. Jedna od takvih manje poznatih epizoda je i ona o seljenju Hrvata iz Sjeverne Amerike na područje Sovjetskog Saveza između dva svjetska rata. Posebno je zanimljivo naseljavanje u području zapadnog Sibira, točnije na području Kemerova (Kuzbas), koje je početkom 20-ih godina 20. stoljeća bilo središte autonomne komune američkih ljevičarskih aktivista, među kojima je bilo i Hrvata.
Kratki Knezovićev prikaz seljenja Hrvata u područje zapadnog Sibira objavljen je u tiskanom izdanju „Matice“, mjesečne revije Hrvatske matice iseljenika pod naslovom „Uz tamburaše iz Amerike u Sibir“ br. 12, iz prosinca 2017. – koji će na portalu uskoro biti dostupan i online (op.ur.)
Sibirski kolonisti nisu onamo nastojali privući samo druge Hrvate iz Sjeverne Amerike, nego i Hrvate iz Hrvatske. O tome svjedoče pisma koja su plijenile vlasti Kraljevine Jugoslavije, a koja su upućivali američki Hrvati koji su se preselili u Sovjetski Savez. Jedno takvo pismo uputio je Tomo Nikšić 1932. iz zapadnog Sibira svojoj supruzi u Liku. Taj Hrvat, koji je preko Kanade završio u području Kuzbasa (Lenjininsk), nagovara suprugu na prodaju imanja u Lici i odlazak u „prvu zemlju socijalizma“. Nikšić ističe kako u njegovom mjestu živi već desetak „familijarnih Hrvata“.
Svoj odlazak u Sibir Nikšić objašnjava svojoj ženi: „Marija, ja nisam amo došao da kupujem i kuće pravim. Sovjet za nas kupuje, pravi i vodi škrb o radnoj klasi.“
U Kuzbasu je našem Ličaninu dobro, no jedino ga muči činjenica da ga boljševičke vlasti tjeraju na stalno učenje. Njegova supruga će, kada dođe u Sibir, također morati puno učiti. Zbog učenja bi bilo dobro da povede i svog nećaka.

Tekst: Marin Knezović