U poslijepodnevnom dijelu programa održan je koncert hrvatskih plesova, kola i pjesama u sportskoj dvorani Ishallen, a nastupili su: HKD Jadran iz Malmöa, HKD Plitvice iz Skillingaryda Vaggeryda, HKD Sokadija iz Göteborga i drugi.

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je 25. svibnja središnje euharistijsko slavlje u gradu Vadsteni u Švedskoj, uz grob sv. Brigite, suzaštitnice Europe, na 14. hodočašću Hrvata Skandinavije u Vadstenu. Suslavili su hrvatski svećenici u Skandinaviji, među kojima i kancelar biskupije mons. Stjepan Željko Biletić, a pjevao je zbor Hrvatske katoličke misije iz Stockholma.
Biskup Uzinić je zahvalio je na pozivu da bude predvoditelj tog slavlja, posebice mons. Biletiću, dugogodišnjem dušobrižniku Hrvata u Švedskoj, kao i mjesnom biskupu Andersu Arboreliusu.
Geslo četrnaestog hodočašća Hrvata u Vadstenu bilo je: “I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju, i više neće biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli više neće biti”. Hodočasnici pristigli iz svih dijelova Švedske prije mise su imali mogućnost za sakrament pomirenja i posjet grobu sv. Brigite. U poslijepodnevnom dijelu programa održan je koncert hrvatskih plesova, kola i pjesama u sportskoj dvorani Ishallen, a nastupili su: HKD Jadran iz Malmöa, HKD Plitvice iz Skillingaryda Vaggeryda, HKD Sokadija iz Göteborga i drugi.
Hrvati Švedske i ranije su posjećivali grob sv. Brigite, no od 2000. godine organiziraju zajedničko hodočašće, najčešće posljednje subote mjeseca svibnja, koje postaje tradicionalno. Grob sv. Brigite nalazi se u “plavoj crkvi” u Vadsteni, gradu u srednjoj Švedskoj, na istočnoj obali jezera Vättern, koji ima oko 5600 stanovnika.
Danas je Katolička crkva u Švedskoj manjinska Crkva što je posljedica reformacije u 16. stoljeću. Ima više od 100.000 vjernika, prema podacima iz 2011. godine. Katolička biskupija Stockholm koja obuhvaća čitavu Švedsku, dobila je 1998. godine prvoga domaćeg biskupa, Šveđanina Andersa (Andriju) Arboreliusa, karmelićanina. On je tri godine kasnije za svoga generalnog tajnika izabrao Hrvata – mons. Biletića. U Švedskoj postoje četiri Hrvatske katoličke misije: u Göteborgu na zapadu Švedske, u Malmöu na jugu, a istočnije i sjevernije su još Jönköping i Stockholm.
(IKA)

Fotografije