Hrvatski katolički vjernici izvan domovine proslavili su blagdan blaženoga Stepinca u svojim zajednicama, župama i crkvama diljem svijeta. Misnim slavljima prisustvovali su i diplomatski predstavnici RH i BiH

Vjernici hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus (HKŽ MTH) svečano su proslavili Stepinčevo 10. veljače. Euharistijsko slavlje je u crkvi Sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio je hrvatski dominikanac o. Frano Prcela u zajedništvu sa župnikom fra Marinkom Vukmanom. Na kraju mise o svojoj vjeri svjedočio je poznati hrvatski komičar, scenarist i glumac Željko Pervan. Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao župni zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić i orguljskom pratnjom Hrvoja Barnjaka.
U subotu, 9. veljače, u župnoj dvorani Bürgerhaus u Bad Homburgu HKŽ MTH organizirala je pokladno slavlje. Na početku je za djecu priređen prigodni program u obliku raznih igara. Birane su i najzanimljivije maske. Prvo mjesto osvojila je Paula Gudelj, drugo Luka Bašić, dok je treće mjesto osvojila Danica Opačak. Prigodnu riječ okupljenima uputio je fra Marinko podsjetivši kako je Bad Homburg, u kojem se održavalo pokladno slavlje, grad prijatelja s Dubrovnikom. „Lijepo je da smo se opet okupili da zajedno zapjevamo, zaplešemo i da se nasmijemo“, kazao je fra Marinko zahvalivši svima koji su se potrudili oko organizacije i ostvarenja pokladnog slavlja. Prisutnima se obratio i konzul GK BiH Dragan Bagarić. Okupljene je posebno oduševio nastup poznatog hrvatskog komičara, scenarista i glumca Željka Pervana. Organizirana je i bogata tombola, a prihod od proslave u iznosu od više od 3500 eura bit će upućen teško stradaloj župi u Domovinskom ratu Gornja Dubica u Bosanskoj Posavini. U zabavnom dijelu nastupio je „Slash-Band“.
(Adolf Polegubić)


Proslavljen zaštitnik HKM Nica

Hrvati katolici koji žive na jugu Francuske okupili su se 10. veljače na misi u kapeli Don Bosco u Nici kako bi proslavili spomendan mučeničke smrti zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala blaženoga Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske katoličke misije Nica. Voditelj Misije Stjepan Čukman razlagao je Radosnu vijest na Stepinčevu geslu: “U tebe se Gospodine uzdam”. Uza sve nedaće ovoga vremena, bezboštva, nemoral i progone katoličanstva, mi vjernici idemo s Kristom naprijed u život uz molitvu, zagovor i nasljedovanje Stepinčeva života, rekao je. Na misi su pjevali i svirali Franceki iz Rečice. (IKA)

Stepinčevo u New Yorku
U hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku svečano je proslavljen dan blaženoga Alojzija Stepinca. Misu je predvodio vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića, župnog vikara fra Dražana Borasa te svećenika Vrhbosanske nadbiskupije na poslijediplomskom studiju u New Yorku, don Tomislava Mlakića i don Ivana Lovrića. Nakon pozdrave i dobrodošlice koju je župnik fra Nikola Pašalić uputio biskupu Vukšiću, započelo je svečano euharistijsko slavlje u kom su, na poseban način, sudjelovali mladi župne zajednice okupljeni u Kolo grupu i Hrvatsku školu “Kardinal Stepinac”. Na misi su bili nazočni diplomatski predstavnici Republike Hrvatske pri stalnoj misi pri UN te djelatnici GK u New Yorku. Poslije mise upriličen je kulturni program u dvorani pastoralnih okupljanja gdje su članovi Kolo grupe i Hrvatske škole izveli program.
(IKA)

Stepinčev blagdan u Subotici
U subotičkoj franjevačkoj crkvi 10. veljače svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Bilo je to i ove godine u sklopu devetnice Gospi Lurdskoj koja se ondje svake godine održava od 2. do 11. veljače. Misu je predvodio subotički biskup Ivan Penzeš u zajedništvu s gvardijanom subotičkoga franjevačkog samostana o. Ivanom Bošnjakom i još desetak svećenika. Biskup Penzeš u propovijedi je istaknuo snagu Blaženikove nepokolebljive vjere, protumačivši kako je kardinal Stepinca svojim životom stajao iza svoga gesla: “U tebe se Gospodine uzdam”. Proslava bl. Alojzija Stepinca u franjevačkoj crkvi održava se svake godine na razini grada i okolice, dok sve hrvatske župe obilježavaju taj blagdan i posebno.
Ove godine na proslavi blagdana bl. Alojzija Stepinca sudjelovalo je pedesetak mladih i starijih osoba u bunjevačkoj nošnji. Oni su nakon mise sudjelovali u tzv. “Prelu sićanja” koje je ove godine organizirao Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” iz Subotice. Na tom prelu mogu sudjelovati samo osobe odjevene u narodnu nošnju. Smisao toga prela je iskazati zahvalnost precima koji su se upravo tako obučeni okupljali svake godine na “Velikom prelu” da očituju snagu svoga zajedništva i učvrste svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi i svoju nacionalnu pripadnost hrvatskom narodu i bunjevačkom rodu. Na “Prelo sićanja” okupilo se ove godine stotinjak mladih i starijih u raznolikoj bunjevačkoj nošnji.
Pozdravne riječi okupljenima uime organizatora uputio je pročelnik Izdavačkog odjela Instituta mons. Andrija Anišić. Prelo je svojom nazočnošću počastio i gk RH u Subotici Dragan Đurić. Prelo se odvijalo uz glazbenu pratnju renomiranog ansambla “Hajo” i ansambla mladih tamburaša “Klasovi” iz Subotice. Kelkheim.
(IKA)

Spomendan bl. Alojzija Stepinca u Rimu
Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, hrvatska rimska zajednica svečano je obilježila liturgijski spomen i obljetnicu smrti blaženoga Stepinca. Koncelebrirano večernje misno slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodio je pročelnik Kongregacije za kler kardinal Mauro Piacenza. U koncelebraciji su bili glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović, rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan, desetak rektora rimskih crkvenih Zavoda, ukupno šezdesetak svećenika koji djeluju ili studiraju u Rimu. U asistenciji su bili bogoslovi iz Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum. Na misi se okupilo više veleposlanika pri Svetoj Stolici: Filip Vučak, veleposlanik RH, Slavica Karačić, veleposlanica BiH, prof. Damir Grubiša hrvatski veleposlanik u Italiji, itd., te više diplomatskih službenika.
Na početku misnoga slavlja mons. Bogdan pozdravio je kardinala Piacenzu i sve nazočne, ističući kako se od trenutka Stepinčeva preminuća sve do danas, hrvatska rimska zajednica okuplja oko blaženikova lika, dajući time snažno svjedočanstvo domovinske Crkve u svijetu. Na poseban način spomenuo se brojnih hrvatskih mučenika koji su nakon II. svjetskog rata osvijetlili domovinsku Crkvu svojom vjernošću i postojanošću, ističući lik vlč. Miroslava Bulešića, koji će ove godine biti proglašen blaženim.
Na kraju misnoga slavlja mons. Bogdan zahvalio je kardinalu Piacenzi na odazivu te svim prisutnim svećenicima i vjernicima koji su sudjelovali na proslavi Stepinčeva u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu. Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su i članovi svetojeronimskog zbora na čelu s don Robertom Tonsatijem i članovi glazbene skupine Tomašić iz Zagreba.
(IKA)