Hrvatski klubovi, organizacije i misije iz cijele Europe i prekooceanskih zemalja pokrenuli su akcije prikupljanja pomoći za poplavom ugrožena područja u Slavoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini

Hrvatski klubovi, organizacije i misije iz cijele Europe i prekooceanskih zemalja pokrenuli su akcije prikupljanja pomoći za poplavom ugrožena područja u Slavoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Njihove napore i akcije koordinira operativni tim Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji im na raspolaganju stoji 24 sata.
Austrijsko hrvatska zajednica za kulturu i šport, najstarija i najbrojnija hrvatska zajednica u Austriji, među prvima se uključila u prikupljanju pomoći unesrećenima u Hrvatskoj i BiH. U poplavljena područja svakodnevno odlaze kamioni napunjeni hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama i ostalom pomoći.
Miroslav Piplica, čelni čovjek zajednice i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske najavljuje još 50 kamiona. I sam osobno sudjeluje u dopremi pomoći: „Dužnost nam je biti uz te nesretne ljude“ – kaže. Sav prihod od Hrvatske večeri, koja će biti održana 21.lipnja u Beču, bit će doniran žrtvama poplava u Slavoniji i Bosanskoj Posavini.

Hrvatska zajednica u Norveškoj, na čelu s Editom Les Lothe, članicom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prikupila je financijsku pomoć te ju, preko Caritasa, poslala u domovinu. KUD “Lijepa naša” iz Osla namjerava u utorak, 27.svibnja za Hrvatsku poslati 1 ili više kamiona. Učenici Hrvatske škole u Oslu sakupili su iznos od 1600 norveških kruna od kojih ce polovica biti uplaćena na račun Hrvatskog , a polovica na račun Caritasa u BiH. „Toliko za sada od nas u Norveškoj. Nije puno, a kamoli dovoljno, ali radit ćemo i dalje.“ – poručuju Hrvati iz Norveške.
S ciljem pomoći sunarodnjacima u Hrvatskoj, Hrvatsko kulturno društvo iz Gradišća je opet aktiviralo svoj „Socijalni fond za Hrvatsku“. Želja nam je osigurati pomoć pri obnovi domova – nakon što opasnost od poplave prođe – poručuje Stanko Horvath, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik društva.
Veliko srce pokazali su i Hrvati u Njemačkoj i Švicarskoj. Prikupljena pomoć već je poslana u Slavoniju.

Ivica Orlović, član Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH u Njemačkoj poručuje „ Hrvatski nogometni klubovi, naša kulturna udruženja, Hrvatska škola, naše tvrtke, a već sad i Njemačke humanitarne organizacije s područja Sjeverne Rajne Vestfalije aktivno su se uključile i žele pomoći (odnosno već pomažu) područja, koja je ova nezapamćena vodena katastrofa pogodila (Srbija, BiH, Hrvatska). Ne treba sumnjati, da će iseljena europska Hrvatska i ovaj put pokazati veliko srce, veliki humanizam i sa izrazitim osjećajem za pomoć kad je najpotrebnije, bezrezervno pomoći područja pogođena vodenom stihijom“ – poručuje.
Pomoć u Francuskoj organizira i Yvan Cindrić, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Jozo Vrljičak, član Savjeta Vlade RH Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske senzibilizira argentinsku javnost u pokretanju akcija za pomoć Hrvatskoj. U samo sat vremena apel Državnog ureda za Hrvate izvan RH odaslao je na 3500 tisuće adresa svih značajnijih pojedinaca i institucija. Na isti način je alarmirao i cijelu Južnu Ameriku.
Djelatnici hrvatskog radio sata iz Rosarija Bar Croata iz iz Argentine predlažu da se sva financijska sredstva namijenjena Hrvatima izvan RH u potpunosti preusmjere za potrebe Hrvata pogođenih katastrofom koju trpe u ovim trenutcima. „Ovo je trenutak solidarnosti i jedinstva. Ostavimo po strani sitničavosti, osobne interese i besmislene sukobe jer žurnost trenutka to zahtijeva. Prvenstveni je interes staviti se u službu našoj voljenoj Hrvatskoj, osjećajući da trpljenja onih koji obitavaju te udaljene krajeve naših predaka podnosimo kao da su naša vlastita. Dajmo primjer svojim djelima, podignimo zastavu jedinstva, iskažimo volju i trud za one koji to trebaju od nas“ – stoji u pismu koji su poslali Državnom uredu za Hrvate izvan RH.
Leo Panzic, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske animirao je javnost u Novom Zelandu, a Dubravka Sidonija Šuto, članica Savjeta isto je napravila u Brazilu.
Hrvatska državna samouprava, na čelu s Mišom Heppom, članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenula je humanitarnu akciju u Mađarskoj za pružanje pomoći hrvatskim građanima na područjima pogođenim poplavama.
Ivan T. Grbešić, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Kanadi je pokrenuo kampanju prema Crvenom Križu u Ženevi. Traži da se na međunarodnu listu akcija uvrste i „Poplave u Slavoniji“.
Zvonimir Aničić, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike informaciju o tragediji koja je zadesila njegovu domovinu proširio je preko svih društvenih mreža te priprema i veliki humanitarni koncert u Kanadi.
Studenti Centra za hrvatske studije, Sveučilišta Macquarie u Sydneyju u Australiji također prikupljaju novčanu pomoć. „Uključimo se svi, gdje god tko može i kako i koliko tko može, i pomozimo svojoj braći sestrama u njihovoj nevolji!“ – objavio je na svom Facebook profilu Luka Budak, profesor na Sveučilištu i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je i animirao studente.
I Petar Hategan, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Rumunjske je sa svojim kolegama na Fakultetu stranih jezika i književnosti Sveučilišta u Bukureštu pokrenuo prikupljanje potpore za sve stradale zbog poplava. Osim toga, Hrvati u Rumunjskoj izražavaju spremnost da tijekom ljetnih praznika ugoste djecu s pogođenih područja u hrvatskim mjestima u Rumunjskoj. Isto će učiniti i Hrvati iz Šoprona, poručuje Franjo Pajrić, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Mađarske.
Iz Udruge Hrvata iz Republike Makedonije pomoć šalju u hrani, lijekovima, odjeći i higijenskim potrepštinama i poručuju: „Ovih dana svi Hrvati i ostali dobri ljudi iz Makedonije su s Vama u mislima i molitvama“ .
Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave je u nepuna dva dana sakupilo tonu i pol razne pomoći, te privatnim kamionom njihovog člana robu transportiralo u skladište Crvenog križa u Čakovcu – javlja Đanino Kutnjak, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Slovenije.
Mira Malovic – Yeeles, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske poručuje „ Sa zabrinutošću i suosjećanjem pratimo vijesti i spremni smo pomoći, kako najbolje možemo“. Humanitarna akcija je pokrenuta preko Hrvatske katoličke misije i British-Croatian Society.
Luka Krilić, potpredsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske javlja da je Hrvatska crkva Sv. Jeronima iz Italije uputila svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima hrvatske zajednice u Rimu i svim Talijanima poziv za pomoć stradalima od poplave.
Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, u ime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni pozvao je hrvatske svećenike, pastoralne suradnike i vjernike u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj na hitno prikupljanje financijske pomoći pogođenima u poplavama na području Hrvatske, BiH i Srbije.
Svakim danom, automobili i kamioni voze prikupljena sredstva iz Hercegovine u najpotrebnija područja. Svi su se odazvali i nesebično pokazali veliko srce. Osim materijalne pomoći Hrvati Hercegovine i osobno su priskočili te su zajedno s ugroženim mještanima Posavine gradili nasipe za zaštitu od poplave.
(www.hrvatiizvanrh.hr)