Ravnatelj HMI-ja Mijo Marić primio je Vinka Stanišića, prvoga dopredsjednika Saveza hrvatskih društava u Švedskoj i predsjednika HKD Jadran iz Malmöa

Ravnatelj HMI-ja Mijo Marić 11. prosinca primio je Vinka Stanišića, prvoga dopredsjednika Saveza hrvatskih društava u Švedskoj i predsjednika HKD Jadran iz Malmöa. Sastanku u Matici su, osim gosta iz Švedske, prisustvovali zamjenik ravnatelja HMI-ja Ivan Tepeš, glavna tajnica Matice Diana Mašala Perković, rukovoditeljica Odjela za kulturu Snježana Jurišić i rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Ljerka Galic.
Tema sastanka bila je buduća suradnja s hrvatskim društvima u Švedskoj, a ideja o suradnji rodila se na 37. Smotri hrvatske kulture u Švedskoj u Malmöu, kojoj je nazočila Ljerka Galic.
Na sastanku se razgovaralo o radu i djelovanju hrvatskih društava te poboljšanju suradnje i unaprjeđenju odnosa s Hrvatima u Švedskoj.
Ravnatelj Matice poručio kako je Hrvatska matica iseljenika otvorena za svaku suradnju i pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, što je predsjednik Stanišić s oduševljenjem prihvatio.
HKD Jadran iz Malmöa osnovan je 1976. godine s ciljem očuvanja hrvatske kulture, jezika i običaja te prenošenje hrvatskog kulturnog nasljeđa na potomke hrvatskih iseljenika u Švedskoj, posebice putem folklora, tamburaških i dječjih sekcija.
Hrvatska zajednica u Kraljevini Švedskoj od 1978. godine djeluje putem Saveza hrvatskih društva krovne organizacije Hrvata u Švedskoj. Savez danas okuplja dvadeset i tri hrvatska društva s ukupno četiri tisuća članova. Savez svake godine organizira Smotru hrvatske kulture i na taj način jača se zajedništvo i povezanost s domovinom Hrvatskom.
Prema procjenama, u Švedskoj danas živi više od trideset i pet tisuća Hrvata i njihovih potomaka, od kojih većina živi u Göteborgu i Malmöu.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš & Naida Šehović